Spanje / Palma de Mallorca

Palma de Mallorca

Palma de Mallorca bezienswaardigheden & Top 10 Highlights

Stad Spanje bezoeken

Lees alles over de bezienswaardigheden in Palma de Mallorca, de hoofdstad van Mallorca en de Islas Baleares. Wat is er te zien aan highlights op het Spaanse eiland? Palma de Mallorca bezienswaardigheden:

Palma de Mallorca, de hoofdstad van eiland Mallorca

Palma de Mallorca is de hoofdstad van Mallorca en de eilandengroep Islas Baleares (o.a. de eilanden Ibizi en Menorca). Het is een stad met meer dan 400 duizend inwoners (de achtste stad van Spanje) en de geschiedenis van de stad gaat terug naar de Romeinen die in 120 voor Christus het eiland veroverden en de stad Palma stichtten. Van deze periode is nauwelijks nog iets terug te vinden op het eiland. De naam Palma komt uit de 13e eeuw door de toenmalige koning Jacobus I van Aragón die het eiland heroverde van de Moren. Tegenwoordig is deze havenstad de trots van Mallorca.

Cultuur – nachtleven - shoppen

In de stad Palma de Mallorca zijn diverse bezienswaardigheden zoals de 13e eeuwse kathedraal en een paleis van de koninklijke familie van Spanje, maar ook het grote en goed bewaard gebleven centrum met veel kleine straatjes, leuke winkeltjes en veel terrassen. Voor de meeste toeristen zal een stedentrip naar Palma de Mallorca niet het hoofddoel zijn, maar tijdens een strand en/of natuurvakantie op Mallorca is het absoluut een leuke afwisseling en aanrader om de hoofdstad te bezoeken. Met maar liefst 10 miljoen bezoekers per jaar is het eiland een echte toeristenmagneet.

Kathedraal van MallorcaKathedraal van Mallorca (iStock.com/Allard1)
Kasteel Bellver PalmaKasteel Bellver (iStock.com/lunamarina)

Aangezien de Palma de Mallorca bezienswaardigheden op redelijke afstand van elkaar liggen zult u gebruik moeten maken van het openbaar vervoer. U heeft meerdere opties zoals een goed netwerk van bussen en metro, maar nog makkelijker is de toeristische Hop on Hop off bus met 16 haltes waarvan u de kaarten eenvoudig vooraf kunt bestellen. Een andere optie is per ‘galera’, een koets die per paard wordt voortgetrokken en de koetsier u vertelt over de vele bezienswaardigheden die u onderweg tegen komt. Ook is de stad perfect per fiets te verkennen; hier kunt u zelfs compleet georganiseerde fietstours boeken om de stad te ontdekken.

Palma de Mallorca bezienswaardigheden Top 10

Kathedraal van mallorca

1. Kathedraal ‘La Seu’

Het absolute hoogtepunt van Palma de Mallorca is de kathedraal La Seu. De oudste delen van de Catalaans-Gotische kathedraal stammen al uit de 13e eeuw, maar tussentijds zijn er diverse renovaties geweest. De meest opmerkelijke renovatie gebeurde in de 20e eeuw door Antoni Gaudi, de Catalaanse architect die mede wereldberoemd is geworden door de Sagrada Familia en Park Güell. Gaudi heeft o.a. nieuwe lampen en glas-in-lood-ramen ontworpen. Vlakbij de kathedraal ligt het Parc de la Mar, waar u schitterende foto’s van de kathedraal weerspiegelend in het water kunt maken. Dit park werd aangelegd als compensatie voor de aangelegde rondweg die verhinderde dat de kathedraal nog in de zee kon weerspiegelen.

Mallorca kasteel

2. Kasteel ‘Bellver’

Dit 14e eeuwse kasteel ligt 3 kilometer ten noordwesten van het stadcentrum. Het typisch ronde ‘Castell de Bellver’ biedt een prachtig panorama over Mallorca. Oorspronkelijk had het kasteel een militaire  en gevangenis functie, maar tegenwoordig huisvest het kasteel het historisch museum van Palma de Mallorca. Een populaire bezienswaardigheid tijdens uw stedentrip.

Arabische baden

3. Arabische baden

Dit is een van de weinige overblijfselen van de Moorse periode op Mallorca. Oorspronkelijk stond op deze plek een compleet Moors kasteel, maar de Arabische baden zijn het enige restant van deze periode. De twee ruimtes van het Arabische badhuis zijn tegen een kleine vergoeding te bezichtigen en liggen in het historische centrum van de stad.

Paleis March

4. Palau March

Dit kunstmuseum Fundación Bartolomé March is het beste museum van Palma.  Naast een mooie kunstcollectie (o.a. Rodin, Chillida en Moore) treft u er kamers aan in de oude stijl van het gebouw. Daarbij komt nog een schitterende binnenplaats met prachtige beelden vanwaar u een fantastisch uitzicht heeft over de stad (adres: Carrer del Palau Reial 18 en website).

Plaza Mayor

5. Plaza Mayor

Zoals bijna elke stad heeft ook Palma een ‘Plaza Mayor’, het centrale plein in het historische centrum van stad met veel terrassen en straatartiesten. Het plein is een replica van de Plaza Mayor in Madrid en de drie grootste winkelstraten eindigen op dit plein. Volgens de Mallorcanen is het gezegde dan ook ‘Alle wegen leiden naar Plaza Mayor’.

paleis Mallorca citytrip

6. Paleis van Almudaina

Naast de kathedraal La Seu staat het koninklijk paleis van Mallorca. Gebouwd in de 14e eeuw door de Moorse bestuurders die het eiland regeerden. Het paleis, een mix van Gotische en Moorse bouwstijlen, wordt tegenwoordig nog steeds een enkele keer gebruikt door de Spaanse koninklijke familie. Het paleis is te bezoeken als de Koninklijke familie niet aanwezig is en bevat een museum ‘Capitana General’ met kunst uit de 16e tot 18e eeuw.

Palma Aquarium

7. Palma Aquarium

Op zes kilometer afstand van het centrum ligt aan zee ‘Palma Aquarium’, het zeeaquarium met vele bassins en aquaria. Meer dan 8000 dieren en 700 verschillende soorten zeedieren (Adres: C/ Manuela de los Herreros i Sorà, 21, meer info en tickets hier).

winkelen Palma

8. Passeig des Born

De gezelligste en populairste winkelstraat van de stad met tal van winkels, bars en galeries. In de brede middenstrook van Passeig des Born zin zomers tal van straatartiesten, maar ook een breed aanbod van luxe winkels.

Museu Es Baluard

9. Museum ‘Es Baluard’

Vlakbij de haven ligt het Museu Es Baluard, een museum voor moderne en hedendaagse kunst. Het museum is gevestigd in het 16e eeuwse Sant Pere bastion, welke onderdeel was van de oude muur. Nu zijn er tentoonstellingen van beelden en schilderijen van bekende kunstenaars als Joan Miró, Pablo Picasso en Pilar Montaner de Sureda (adres: Placa Porta de Santa Catalina 10 en website).

Llotja Palma de Mallorca

10.Llotja

Opvallend zandstenen gebouw aan de kade is de ‘Llotja’, oftewel het zeehandelsgebouw. Het 15e eeuwse gebouw ziet er echter uit als half kerk-half kasteel. Tegenwoordig is de Llotja een cultureel centrum met (vaak gratis) wisselende tentoonstellingen.

Mallorca Spanje

11. Pilar and Joan Miro Foundation

Dit museum is gevestigd op de plek waar Joan Miró een groot deel van zijn leven heeft doorgebracht. In het ruime en lichte gebouw zijn veel van zijn latere werken te zien net zoals zijn werkstudio (Adres: Carrer Joan de Saridakis 29 en website).

Stedentrip Spanje Mallorca

12. Mercat de l’Olivar

De overdekte typisch Spaanse markt in het centrum van de stad (300 meter van Plaza Mayor). Ruimschoots verse vis, groente en fruit, maar ook de ideale plek uzelf culinair te verwennen met verse oesters of tapas (adres: Plaza Olivar 4)

Fietsen Palma de Mallorca

13. Fietsen door Palma de Mallorca

Een verrassend leuke manier om de historische en moderne bezienswaardigheden van de stad te ontdekken is per fiets. Huur zelf een fiets of laat u rondleiden door een Nederlandstalige gids. Mallorca is een fietseiland bij uitstek. Meer informatie.

Eten, drinken en uitgaan

Het gebied rond ‘La Llotja’ is het bruisende deel van de stad als het aankomt op het nachtleven, maar ook het gebied rond Plaça Gomilla is populair. Bekende en grote nachtclubs in de hoofdstad zijn Tito’s, Abraxas en Club Pacha. Het centrum van Palma de Mallorca biedt tal van restaurants met lokale specialiteiten, vaak gebaseerd op varkensvlees, vis of schelpdieren.

Winkelen in Palma de Mallorca

De liefhebber van shoppen heeft niks te klagen in deze Spaanse stad. Bekende winkelstraten zijn Passeig des Born, Avingua Jaume III (veel kleding van bekende winkelketens), Carrer Sant Miquel en Via Sindicato in het centrum van de stad. Ook de kunstliefhebber treft in het historische hart veel kunstgallerijen. Bij de jachthaven ligt het grootste overdekte winkelcentrum ‘Porto Pi’.

Plaza Mayor MallorcaHet gezellige Plaza Mayor (iStock.com/MKCinamatography)
Paleis van AlmudainaPaleis van Almudaina (iStock.com/ideeone)

Beste reistijd Mallorca (Spanje)

Mallorca ligt midden in de Middellandse zee en heeft zodoende dan ook een mediterraans klimaat. De zomers zijn warm met ideale temperaturen om te zwemmen in de zee. Ook in de winter zijn de temperaturen meestal boven de tien graden, hoewel er geregeld een fris briesje over het eiland waait.

Weer jan feb mrt apr mei jun jul aug sep okt nov dec
gem. maximum (°C) 14 14 16 17 21 25 29 30 26 23 18 15
gem. minimum (°C) 6 6 7 9 12 16 19 20 17 14 10 8
dagen met neerslag 7 7 7 7 6 3 2 3 5 7 7 8
zonuren per dag 5 6 6 7 9 10 11 10 8 6 5 5

Video: Impressie Palma de Mallorca bezienswaardigheden

Een sfeerimpressie van uw bezoek aan deze Spaanse stad. Wat zijn de Palma de Mallorca bezienswaardigheden en highlights van dit eiland?


Waar ligt Palma de Mallorca in Spanje?