Spanje / Madrid / Puerta del Sol

Plaza Puerta del Sol Madrid

Het ontmoetingspunt in madrid

Plaza Puerta del Sol Madrid

Plaza Puerta del Sol Madrid: Alles over het bekendste plein van Madrid, Plaza Puerta del Sol op Spaansesteden.nl. Bezoek dit plein en ontmoetingspunt met het beeld "El Oso y El Madroño" in Madrid.

Plaza Puerta del Sol in Madrid

Praktische info Plaza Puerta del Sol Madrid

Adres Plaza Puerta del Sol Madrid
Metro Metrohalte Sol
Openingstijden Het plein is 24 uur per dag gratis te bezoeken

Puerta del Sol, de 'poort van de zon'

Plaza Puerta del Sol is een van de bekendste pleinen van Madrid. Het ovaalvormige, levendige en autovrije plein is genoemd naar een poort ("puerta") die in de middeleeuwen aan de oostzijde van het plein stond. Op deze toegangspoort in de omheining van Madrid stond een zon ("sol"), omdat dit de zijde is waar de zon in het oosten op komt. Op het plein treft u ook het "nulpunt" van Spanje, oftewel het referentiepunt waarvandaan de afstanden worden gemeten voor het Spaanse wegennet.

In 1766 kreeg het plein na de bouw van het postkantoor Casa de Correos zijn functie als centraal plein. Zo vonden er in 1808 hevige gevechten plaatst tegen de Franse troepen van Napoleon tijdens de Spaanse Onafhankelijkheidsoorlog. Tegenwoordig huisvest het Casa de Correos het hoofdbestuur van de provincie Madrid. Ten noorden van Plaza Puerta del Sol treft u veel winkelstraten. Aan de oostzijde treft u het oudste deel van Madrid vol met kronkelige en nauwe straatjes.

Beelden op Plaza Puerta del Sol

Op Plaza Puerta del Sol staan twee bekende beelden. Midden op het plein staat het bronzen standbeeld van koning Carlos III, maar bekender is het vier meter hoge beeld "El Oso y El Madroño" (de beer en de meiboom-vrucht). Het beeld en plein is de ontmoetingsplek van de stad, zo ook op Ouderjaarsavond waarbij de Madrilenen op dit plein verzamelen bij de klok van het Casa de Correos. Ze drinken dan een cava en eten 12 druiven (bij elke klokslag één), welke dan geluk moeten brengen voor het nieuwe jaar.

Plaza puerta del sol MadridPlaza Puerta del Sol met het standbeeld "El Oso y El Madroño"
Plaza puerta del solStandbeeld van koning Carlos III

Lokatie Plaza Puerta del Sol Madrid

Vlakbij Puerta del Sol liggen:

Plaza de Cibeles Madrid
Plaza Mayor Madrid
Mercado de San Miguel markt Madrid
Gran via Madrid

Plaza de Cibeles

Plaza Mayor
San Miguel markt
Gran Via
madrid plaza puerta del sol
Onze lezers beoordelen
4.8 (96.21%) 1382 reviews
14 juni 2020 Silvia: "De beste online reisgids met leuke tips over de bezienswaardigheden in Spaanse steden."