Spanje / San Sebastian bezienswaardigheden

San Sebastian Bezienswaardigheden

San Sebastian Top 10 highlights (Donostia)

San Sebastian bezienswaardigheden top 10

San Sebastian bezienswaardigheden: Een overzicht van alle musea, parken en gebouwen in deze Spaanse stad. San Sebastian must see bezienswaardigheden en highlights in de baskische stad Donostia.

San Sebastian bezienswaardigheden - Donostia Top 10

San Sebastian ligt aan de noordkust van Spanje in het Baskenland. De stad is een mengeling van mooie stranden om te surfen, een aantal heuvels historische gebouwen en luxe winkelen. Tijdens uw bezoek of citytrip aan San Sebastian zijn dit de top 10 meest bekende bezienswaardigheden San Sebastian (Donostia) in het Baskenland:

Playa de la Concha

1. Playa de la Concha (Strand)

Het Playa de la Concha is het populairste strand in de baai van San Sebastian. Daarnaast heeft de stad nog twee stranden aan de Golf van Biskaje, namelijk Playa de Ondarreta en Playa de Zurriola. De baai en stranden trekken tal watersporters zoals surfers en zeilers. Meer info over 'Playa de la Concha'.

Parte Vieja, historisch centrum San Sebastian

2. Parte Vieja, Historisch centrum van San Sebastian

Parte Vieja is de kleine historische binnenstad van San Sebastian aan de voet van Monte Urgull. Het is een wijk met smalle straatjes, kleine winkeltjes en vele barretjes en diverse historische gebouwen. 's Avonds is het historische hart de ideale plek voor barretjes en pinxtos proeven. Meer info 'Parte Vieja'.

Museo de San telmo San Sebastian

3. Museo de San Telmo

Het San Telmo museum in een 16e eeuws klooster is het gemeentelijke museum in het historische centrum van de stad en bevat o.a. beeldende kunst en vertelt een stukje van de Baskische samenleving en geschiedenis. Meer info 'Museo de San Telmo'.

Monte Igueldo

4. Monte Igueldo en pretpark

Monte Igueldo is de hoogste van de twee bergen in de baai van San Sebastian, te bereiken met een funicular (kabelbaantje). Bovenop Monte Igueldo vindt u een (niet heel spectaculair) amusementspark en een panoramaterras met schitterend uitzicht over de baai van Donostia.

Palacio Miramar San Sebastian

5. Palacio Miramar

Het 'Palacio Municipal de Miramar' uit 1893 is een koninklijk zomerpaleis in Engelse stijl. De tot 1930 gebruikte zomerresidentie is een opvallende bezienswaardigheid in de baai van La Concha. Meer info over het 'Miramar paleis'.

Monte Urgull

6. Monte Urgull

De andere berg in de baai van la Concha met een 30 meter hoge Christusbeeld en de ruïne van het kasteel "Castillo de Santa Cruz de la Mota". Rondom de voet van heuvel Monte Urgull loopt een wandelpromenade "Paseo Nuevo" waar u een schitterende wandeling langs zee kunt maken.

Santa Maria del Coro Donostia

7. Santa Maria del Coro

De basiliek Santa María del Coro is een onopvallend verscholen barokke kerk in het oude stadscentrum 'Parte Vieja' van Donostia. Tijdens een bezoek aan het historische centrum een interessante stop om even bij de kerk Santa Maria del Coro binnen te kijken.

Aquarium

8. Aquarium San Sebastian

Een van de belangrijkste attracties van de stad is het zeeaquarium gelegen in de baai van La Concha. Naast het aquarium ligt een scheepvaartmuseum over de mariene en maritieme geschiedenis van de Golf van Biskaye. Meer info.

Isla de Santa Clara

9. Isla de Santa Clara

Het Isla de Santa Clara is het kleine eiland in de baai van La Concha. Het eiland heeft o.a. een strand en vuurtoren. Isla de Santa Clara is eenvoudig via een boottocht te bereiken met een kajak of zelfs te zwemmen vanaf Playa Ondareta.

fietsen in San Sebastian

10. Fietsen in San Sebastian

De vele fietspaden in de stad maken de stad uitermate geschikt om deze per fiets te ontdekken. Ontdek de baai en het centrum zelf op een huurfiets of laat u verrassen door een gids die u de interessante verhalen van San Sebastian kan vertellen. Meer info.

Kathedraal San Sebastian del Buen Pastor

11. Kathedraal San Sebastian del Buen Pastor

De 'Catedral del Buen Pastor' uit 1897 is de neo-gotische zandstenen kathedraal van San Sebastian en betekent "kathedraal van de goede herder". Met name de buitenkant valt op in het straatbeeld, het gratis te bezichtigen interieur is vrij sober.

Andere musea in San Sebastian

Museo naval (scheepvaartsmuseum) San Sebastian
Museo Naval, maritiem en scheepvaartmuseum
Museu Eureka San Sebastian
Eureka museum, het science museum

Gebouwen en monumenten San Sebastian

Stadhuis San Sebastian
Ayuntamiento, het stadhuis van San Sebastian
Iglesia de San Vicente
Iglesia de San Vicente, de oudste kerk in de Parte Vieja
Castillo de Santa Cruz de la Mota
Castillo de Santa Cruz de la Mota, het kasteel op de heuvel Monte Urgull
Palacio Miramar

Overige San Sebastian bezienswaardigheden

Plaza de la Constitucion
Plaza de la Constitucion, het plein in het oude centrum
Paseo Nuevo Donostia Baskenland
Paseo Nuevo, de zee promenado rondom de Monte Urgull heuvel
El peine del viento
El peine del viento, kunstwerk aan de voet van Monte Igueldo
Kursaal San Sebastian
Kursaal, 'El Palacio de Congresos y Auditorio Kursaal', voor concerten en congressen

Dit zijn de meeste bekende highlights en top 10 bezienswaardigheden van de Baskische stad San Sebastian. Een Spaanse en Baskische kustplaats met de nodige jetset en glamour gelegen aan de baai van La Concha. Klik hier boven op een van de bezienswaardigheden van Donostia om meer te lezen over deze verrassende stad in het Baskenland.

San Sebastian bezoeken & bezienswaardigheden

San Sebastian (in het Baskische “Donostia”) ligt in de Spaanse autonome regio Baskenland. De populaire badplaats ligt aan een baai van de Golf van Biskaje aan de Noord-Spaanse kust met ongeveer 200.000 inwoners. De baai van La Concha ligt zomers vol met jachten en trekt daardoor ook veel rijke bezoekers. In het midden van de baai van San Sebastian ligt het eiland van Santa Clara en beide zijdes van het strand van La Concha worden afgeschermd door de twee belangrijke heuvels van de stad, Monte Urgull met het kasteel en Monte Igueldo. Voor surfers is het Baskenland absoluut een aanrader. De golven zijn in deze baai ideaal door de sterke wind en natuurlijke windtunnels.

Bezienswaardigheden San Sebastian Top 10Baskische PinxtosDe Baskische kustplaats is een van de meest bezochte steden van Spanje. Behalve mooie stranden met boulevards vindt u ook mooie winkelstraten (met enkele chique winkels), gezellige restaurantjes in het oude centrum en een natuurrijke omgeving. De stad kent ook veel leuke festivals, waarvan het filmfestival misschien wel de bekendste is. Tijdens deze periode is San Sebastian erg levendig met allerlei activiteiten en feestjes.

Donostia & Baskenland

De Basken zijn zeer trots op hun eigen Baskische cultuur en worden dan ook niet graag als Spanjaard aangeduid. San Sebastian was dan ook jarenlang het centrum van de Baskische ETA. Tegenwoordig mogen de Basken zelf beslissen over hun onderwijs, inkomstenbelastingen en gezondheidszorg.

Het oude deel van de stad (Parte Vieja) heeft smalle straatjes, schattige balkonnetjes en tal van barretjes die gespecialiseerd zijn in Pinxtos (de "Baskische tapas"). Deze mondaine badplaats en gastronomische stad zullen u als toerist veel te bieden hebben om u optimaal te laten genieten tijdens uw stedentrip. San Sebastian was niet voor niets de culturele hoofdstad van Europa in 2016!

Tips in San Sebastian

  • Ga surfen in de baai van La Concha. In de baai zijn tal van surfscholen te vinden, dus dit kun u ter plekke regelen. Zowel voor beginners als gevorderden zijn de golven geschikt. Daarnaast zijn er ook allerlei surf-varianten mogelijk, zoals kiteboarden, bodyboarden, paddle surfen en windsurfen.
  • Een zeer leuke manier om San Sebastian te ontdekken is op de fiets. Baja Bikes organiseert dagelijks fietstochten met gids, waarbij u op een snelle en interessante manier veel van de stad te zien krijgt. Een echte Nederlandse manier om San Sebastian te ontdekken. Meer informatie over fietstochten vind je hier.
  • Ga eten bij een restaurant met een Michelinster. San Sebastian is het culinaire hart van Spanje en heeft dan ook per oppervlakte de meeste restaurants met een Michelinster.
  • Op 20 januari in de stad? De Tamborrada is een bijzonder evenement met enorm veel luidruchtige drums en parades. Meer over dit en andere evenementen in deze Baskische stad.
San Sebastian bezienswaardighedenDe baai van La Concha en Monte Urgull (iStock.com/tomrpayne)

Het weer in het Baskenland

San Sebastian heeft een gematigd zeeklimaat dat sterk wordt beïnvloed door zijn ligging aan de Golf van Biskaje en de iets verder gelegen Atlantische Oceaan. Door deze invloeden liggen de gemiddelde temperaturen in net iets lager dan van de kustplaatsen gelegen aan de Middellandse Zee. Door het gematigd zeeklimaat heeft de stad nooit temperaturen die extreem hoog of laag zijn.

Er valt gedurende het gehele jaar voor Spaanse begrippen veel neerslag aan de Baskische kust. De zomers zijn wel wat droger dan de wintermaanden, maar er is vrijwel het hele jaar door kans op regenbuien of regenachtige dagen. In de zomer zorgt de frisse zeebries juist voor wat afkoeling.

Weer jan feb mrt apr mei jun jul aug sep okt nov dec
gem. maximum (°C) 11 12 14 15 18 21 24 24 23 19 14 12
gem. minimum (°C) 4 5 6 7 10 13 15 15 14 11 7 5
dagen met neerslag 16 16 16 17 16 13 12 13 12 13 15 16
zonuren per dag 3 4 5 5 6 7 7 7 6 5 3 3

Shoppen in San Sebastian

Wie van shoppen houdt komt in deze stad zeker aan zijn of haar trekken. Authentieke shopjes en delicatesse winkeltjes zijn er ruimschoots in Parte Vieja en bij de boulevard. Het commerciele winkelhart met moderne winkels en internationale winkelketens bevindt zich rond de straten Legpazpi, Arraste, Elkano, Hondarribia en de Avenida de la Libertad. Op zoek naar literatuur, muziek of techniek? Bezoek dan de San Martín markt vlakbij de Catedral de Buen Pastor.

De Baskische taal

San Sebastian ligt net als Bilbao in het Baskenland waar twee officiële talen worden gesproken: het Baskisch (=Euskadi) en Spaans. Met uitzondering van Spanjaarden afkomstig uit andere delen van het land, spreekt iedereen beide talen. De oorsprong van de Baskische taal is onbekend. Het lijkt in elk geval op geen enkele andere taal en verschilt erg van het Spaans en andere talen in Europa. De bewegwijzering in het Baskenland is vaak in het Baskisch. Op de meeste toeristische plekken kunt u ook prima terecht met de Engelse taal.

Video sfeerimpressie stedentrip San Sebastian

Waar ligt San Sebastian (Donostia) - Baskenland in Spanje?

San Sebastian ligt in het Baskenland aan de Golf van Biskaje. De grote steden in de buurt zijn Bilbao op 101 kilometer, Pamplona op 83 kilometer en Zaragoza op 263 kilometer afstand.

san sebastian bezienswaardigheden