Spanje / San Sebastián bezienswaardigheden

San Sebastian Bezienswaardigheden

Top 20 highlights San Sebastián in Spanje (Donostia)

San Sebastian

San Sebastian bezienswaardigheden: Tips voor musea, aanraders en gebouwen in deze Spaanse stad. St. Sebastian must see bezienswaardigheden en highlights in de Baskische stad Donostia (Spanje).

San Sebastián (Donostia) in het Baskenland

San Sebastian (in het Baskische “Donostia”) ligt in de Spaanse autonome regio Baskenland. De populaire badplaats ligt aan een baai van de Golf van Biskaje aan de Noord-Spaanse kust met ongeveer 200.000 inwoners. De baai van La Concha ligt zomers vol met jachten en trekt daardoor ook veel rijke bezoekers. In het midden van de baai van San Sebastian ligt het eiland van Santa Clara en beide zijdes van het strand van La Concha worden afgeschermd door de twee belangrijke heuvels van de stad, Monte Urgull met het kasteel en Monte Igueldo. Voor surfers is het Baskenland absoluut een aanrader. De golven zijn in deze baai ideaal door de sterke wind en natuurlijke windtunnels.

De Baskische kustplaats is een van de meest bezochte steden van Spanje. Behalve mooie stranden met boulevards vindt u ook mooie winkelstraten (met enkele chique winkels), gezellige restaurantjes in het oude centrum en een natuurrijke omgeving. De stad kent ook veel leuke festivals, waarvan het filmfestival misschien wel de bekendste is. Tijdens deze periode is San Sebastian Spanje erg levendig met allerlei activiteiten en feestjes. Tijdens uw bezoek of citytrip zijn dit de Top 20 meest bekende bezienswaardigheden San Sebastian (Donostia):

San Sebastián bezienswaardigheden Top 20

Playa de la Concha

1. Playa de la Concha (Strand)

Het Playa de la Concha is het populairste strand in de baai van San Sebastian. Daarnaast heeft de stad nog twee stranden aan de Golf van Biskaje, namelijk Playa de Ondarreta en Playa de Zurriola. De baai en stranden trekken tal watersporters zoals surfers en zeilers. Meer info over 'Playa de la Concha'.

Donostia

2. Parte Vieja, historisch centrum San Sebastian

Parte Vieja is de kleine historische binnenstad van San Sebastian aan de voet van Monte Urgull. Het is een wijk met smalle straatjes, kleine winkeltjes en diverse historische gebouwen. Bezoek zeker ook het mooie plein 'Plaza de la Constitucion'. In de Avonds is het historische hart de ideale plek om barretjes te zoeken en pintxos te proeven. Meer info 'Parte Vieja'.

Monte Igueldo

3. Monte Igueldo en pretpark

Monte Igueldo is de hoogste van de twee bergen in de baai van La Concha, te bereiken met een funicular (kabelbaantje). Bovenop Monte Igueldo vindt u een (niet heel spectaculair) amusementspark en een panoramaterras met schitterend uitzicht over de baai van Donostia.

Pintxos San Sebastian Spanje

4. De Baskische keuken & Pintxos

Voor goed eten (overheerlijke pintxos en Baskische gerechten) kunt u uitstekend terecht in San Sebastian. De stad staat ook wel bekend als de hoofdstad van de gastronomie: San Sebastian heeft de meeste Michelin-sterren per vierkante meter en is de stad met de meeste bars en restaurants van Spanje! Doe als de Basken: Maak in de Parte Vieja een tocht langs verschillende pintxos-tentjes en probeer in elk barretje de beste pintxos.

Monte Urgull

5. Monte Urgull

De andere berg in de baai van la Concha met een 30 meter hoge Christusbeeld en de ruïne van het kasteel "Castillo de Santa Cruz de la Mota". Bovenop de Monte Urgull heuvel zult u schitterend uitzicht hebben op San Sebastian. Rondom de voet van heuvel Monte Urgull loopt een wandelpromenade "Paseo Nuevo" waar u een schitterende wandeling langs zee kunt maken.

San Sebastian activiteiten

6. Tip: Ontdek San Sebastian per fiets

Aanrader: Wilt u in korte tijd veel van de bezienswaardigheden in San Sebastiaan zien dan is een fietstour de ideale activiteit. Bij deze fietstour gaat u op een e-bike samen met een enthousiaste gids op pad langs de haven, de stranden en het oude centrum. Voordeel van de e-bike is dat u geen last heeft van de heuvels en dat u snel bij andere wijken van San Sebastian bent zoals de wijk Antiguo, de oude buurt waar vroeger de fabrieken van de stad stonden. Meer info en reserveren fietstours.

San Sebastian Spanje

7. Santa Maria del Coro

De basiliek Santa María del Coro is een onopvallend verscholen barokke kerk in het oude stadscentrum 'Parte Vieja' van Donostia. Tijdens een bezoek aan het historische centrum een interessante stop om even bij de kerk Santa Maria del Coro binnen te kijken.

Museo de San telmo San Sebastián

8. Museo de San Telmo

Het San Telmo museum in een 16e eeuws klooster is het gemeentelijke museum in het historische centrum van de stad en bevat o.a. beeldende kunst en vertelt een stukje van de Baskische samenleving en geschiedenis. Meer info 'Museo de San Telmo'.

Aquarium

9. Aquarium

Een van de belangrijkste attracties van de stad is het zeeaquarium gelegen in de baai van La Concha. Naast het aquarium ligt een scheepvaartmuseum over de mariene en maritieme geschiedenis van de Golf van Biskaye. Meer info.

Palacio Miramar San Sebastian

10. Palacio Miramar

Het 'Palacio Municipal de Miramar' uit 1893 is een koninklijk zomerpaleis in Engelse stijl. De tot 1930 gebruikte zomerresidentie is een opvallende bezienswaardigheid in de baai van La Concha. Het paleis zelf is niet te bezoeken, maar u kunt wel wandelen door de tuinen met heerlijk uitzicht over de baai. Meer info over het 'Miramar paleis'.

Isla de Santa Clara

11. Isla de Santa Clara

Het Isla de Santa Clara is het kleine eiland in de baai van La Concha. Het eiland heeft o.a. een strand en vuurtoren. Isla de Santa Clara is eenvoudig via een boottocht te bereiken met een kajak of zelfs te zwemmen vanaf Playa Ondareta.

Kathedraal San Sebastian Spanje

12. Kathedraal del Buen Pastor

De 'Catedral del Buen Pastor' uit 1897 is de neo-gotische zandstenen kathedraal van San Sebastian en betekent "kathedraal van de goede herder". Met name de buitenkant valt op in het straatbeeld en het gratis te bezichtigen interieur is vrij sober.

San Sebastian activiteiten

13. Tamborrada

De Tamborrada Donostiarra is het luidruchtigste evenement van Spanje. De Tamborrada wordt elk jaar gevierd op 20 januari en er wordt 24 uur volop door mensen gedrumd, o.a. tijdens parades door de stad waarbij de bewoners verkleed zijn als koks en soldaten.

Museum San Sebastian Spanje

14. Museo Naval

Het Untzi Museoa, oftewel het Scheepvaartmuseum van San Sebastian. Dit kleine museum Museo Naval naast het zeeaquarium toont de geschiedenis van de Baskische scheepvaart, walvisvaart en visserij.

Highlight San Sebastian

15. Ayuntamiento

Het 'Ayuntamiento de San Sebastian' is het prachtige stadhuis van de stad. Het stadhuis werd oorspronkelijk in 1887 gebouwd als chique casino voor de rijke adel tijdens de Belleo Epoque en tegenwoordig een centraal punt dat u niet zult missen tijdens een stadswandeling.

El Peine de Viento

16. El Peine de Viento

El Peine del Viento is een van de bekendste kunstwerken in San Sebastian Spanje. Het kunstwerk "De kam van de wind" is gelegen aan de westelijke zijde van de baai van La Concha op het einde van Ondaretta strand en aan de voet van de berg Monte Igueldo.

San Sebastian Tips

17. Paseo Nuevo

De Paseo Nuevo is een mooie zeepromenade die volledig de heuvel Monte Urgull omringt. De promenade loopt van het Aquarium tot aan de andere zijde bij Kursaal en is ideaal om te wandelen of met de fiets te bezoeken, zoals tijdens deze leuke fietstour langs de hoogtepunten van de stad.

Donostia

18. Kursaal

Het opvallende 'El Palacio de Congresos y Auditorio Kursaal', in de volksmond Kursaal, is een glazen congrespaleis in San Sebastian. Het gebouw bevat o.a. een concertzaal en expositieruimtes en ligt aan Playa de Zurriola.

Iglesia de San Vicente

19. Iglesia de San Vicente

De San Vicente-kerk is de oudste kerk van San Sebastian en gelegen in het oude historische stadscentrum 'Parte Vieja'. De karakteristieke San Vicente kerk stamt uit het begin van de zestiende eeuw en is gebouwd in Baskische en laat-Gotische stijl.

Eureka Museum

20. Eureka Museum

Het 'Eureka Zientzia Museoa' is het wetenschaps,- en sciencemuseum van San Sebastian. Het museum ligt vijf kilometer buiten het stadscentrum in het Parque Tecnológico van Miramón.

Pasai Donibane

21. Pasai Donibane

Bent u met de auto in het Baskenland? Op een kwartier rijden ligt de prachtige kustroute van de GI 3440 tussen Pasai Donibane en Hondarribia, waarbij u de Jaizkibel passeert, de berg uit de wielerwedstrijd Clásica San Sebastián. Pasai Donibana is een pittoreske en kleurrijke vissersdorpje en ligt aan de monding van de haven van San Sebastián en aan de andere zijde ligt het concurrerende vissersdorpje Pasai San Pedro; middels een boot kunt u de andere zijde van de monding bezoeken. Pasai Donibane heeft een aantal goede restaurants en de omgeving leent zich uitstekend om te wandelen langs de ruige kust.

Baskenland

22. Hondarribia en rest Baskenland

Ontdek de omgeving van het Baskenland. Pittoreske kustdorpjes zijn bijvoorbeeld Hondarribia (17 km), Zarautz, Getaria (25 km) en Orio, de perfecte plaatsen om verse vis te eten. Hondarribia kan bijvoorbeeld een leuke plek zijn om te overnachten, het stadje beschikt over een mooie parador gevestigd in een kasteel uit de 10e eeuw met uitzicht op de rivier (meer info Parador de Hondarribia). Verder leest u in dit artikel alles over de andere bezienswaardigheden in het Baskenland.

Donostia & Baskenland

De Basken zijn zeer trots op hun eigen Baskische cultuur en worden dan ook niet graag als Spanjaard aangeduid. San Sebastian was dan ook jarenlang het centrum van de Baskische ETA. Tegenwoordig mogen de Basken zelf beslissen over hun onderwijs, inkomstenbelastingen en gezondheidszorg. Het oude deel van de stad (Parte Vieja) heeft smalle straatjes, schattige balkonnetjes en tal van barretjes die gespecialiseerd zijn in Pinxtos (de "Baskische tapas"). Deze mondaine badplaats en gastronomische stad zullen u als toerist veel te bieden hebben om u optimaal te laten genieten tijdens uw stedentrip. San Sebastian was niet voor niets de culturele hoofdstad van Europa in 2016!

Tips San Sebastian

  • Ga surfen in de baai van La Concha. In de baai zijn tal van surfscholen te vinden, dus dit kun u ter plekke regelen. Zowel voor beginners als gevorderden zijn de golven geschikt. Daarnaast zijn er ook allerlei surf-varianten mogelijk, zoals kiteboarden, bodyboarden, paddle surfen en windsurfen.
  • Aanrader: Een zeer leuke manier om de Baskische stad te ontdekken is op de fiets. Baja Bikes organiseert dagelijks e-bike fietstochten met gids, waarbij u op een snelle en interessante manier veel van de stad te zien krijgt. Een echte Nederlandse manier om San Sebastian Spanje te ontdekken. Meer informatie over fietstochten vind je hier.
  • Ga eten bij een restaurant met een Michelinster. San Sebastian is het culinaire hart van Spanje en heeft dan ook per oppervlakte de meeste restaurants met een Michelinster.

Beste reistijd Baskenland

San Sebastian Spanje heeft een gematigd zeeklimaat dat sterk wordt beïnvloed door zijn ligging aan de Golf van Biskaje en de iets verder gelegen Atlantische Oceaan. Door deze invloeden liggen de gemiddelde temperaturen in net iets lager dan van de kustplaatsen gelegen aan de Middellandse Zee. Door het gematigd zeeklimaat heeft de stad nooit temperaturen die extreem hoog of laag zijn. Er valt gedurende het gehele jaar voor Spaanse begrippen veel neerslag aan de Baskische kust. De zomers zijn wel wat droger dan de wintermaanden, maar er is vrijwel het hele jaar door kans op regenbuien of regenachtige dagen. In de zomer zorgt de frisse zeebries juist voor wat afkoeling.

Weer jan feb mrt apr mei jun jul aug sep okt nov dec
gem. maximum (°C) 11 12 14 15 18 21 24 24 23 19 14 12
gem. minimum (°C) 4 5 6 7 10 14 15 15 14 11 7 5
dagen met neerslag 16 16 16 17 16 13 12 13 12 13 15 16
zonuren per dag 3 4 5 5 6 7 7 7 6 4 3 3

Shoppen in 'Donostia'

Wie van shoppen houdt komt in deze stad zeker aan zijn of haar trekken. Authentieke shopjes en delicatesse winkeltjes zijn er ruimschoots in Parte Vieja en bij de boulevard. Het commerciele winkelhart met moderne winkels en internationale winkelketens bevindt zich rond de straten Legpazpi, Arraste, Elkano, Hondarribia en de Avenida de la Libertad. Op zoek naar literatuur, muziek of techniek? Bezoek dan de San Martín markt vlakbij de Catedral de Buen Pastor.

De Baskische taal

San Sebastian ligt net als Bilbao in het Baskenland waar twee officiële talen worden gesproken: het Baskisch (=Euskadi) en Spaans. Met uitzondering van Spanjaarden afkomstig uit andere delen van het land, spreekt iedereen beide talen. De oorsprong van de Baskische taal is onbekend. Het lijkt in elk geval op geen enkele andere taal en verschilt erg van het Spaans en andere talen in Europa. De bewegwijzering in het Baskenland is vaak in het Baskisch. Op de meeste toeristische plekken kunt u ook prima terecht met de Engelse taal.

Video sfeerimpressie stedentrip San Sebastian

Waar liggen San Sebastian en het Baskenland in Spanje?

De stad 'Donostia' ligt in het Baskenland aan de Golf van Biskaje. De grote steden in de buurt zijn Bilbao op 101 kilometer, Pamplona op 83 kilometer en Zaragoza op 263 kilometer afstand.


FAQ San Sebastian bezoeken

Wat zijn de bezienswaardigheden in San Sebastian?

De meeste bezienswaardigheden van San Sebastian liggen rond de La Concha baai, zoals de Monte Urgull, Monte Igueldo en het aquarium. In het centrum treft u een aantal oude kerken en het populaire San Telmo museum. In dit artikel leest u verder over de top 20 San Sebastian bezienswaardigheden.

Wat zijn leuke activiteiten in de stad?

De baai is enorm geliefd om zijn stranden en om te surfen en boarden. Met een catamaran kun je verder de baai ontdekken en rond etenstijd mag een tocht langs de verschillende Pintxo-barretjes niet ontbreken. Helemaal luxe uitpakken? Bezoek dan een van de vele restaurants met een Michelin-ster. Lees meer over activiteiten in San Sebastian.

Wat zijn leuke dagtochten in de omgeving?

San Sebastian is een ideale uitvalsbasis om een aantal bezienswaardigheden in de omgeving van het Spaanse Baskenland te ontdekken. Bezoek authentieke vissersplaatsjes zoals Pasai Donibane of Hondarribia. De stad Bilbao met het beroemde Guggenheim museum ligt op 100 kilometer ten westen van de stad en bij San Juan de Gaztelugatxe ervaart u de Baskische kust op zijn mooist. Lees meer over de bezienswaardigheden Baskenland.

Waar ligt de Baskische stad?

San Sebastian ligt in het noorden van Spanje in het Baskenland en aan de Golf van Biskaje. De stad ligt op slechts 20 kilometer van de Franse grens.

san sebastian bezienswaardigheden
Onze lezers beoordelen
4.8 (96.23%) 14 reviews
21 maart 2023 Silvia: "De beste online reisgids over Spanje met leuke tips over de bezienswaardigheden en activiteiten in Spaanse steden."