Spanje / Aragón / Zaragoza

Zaragoza bezienswaardigheden

Top 10 Highlights & Bezienswaardigheden in Zaragoza Spanje

Zaragoza

Zaragoza Spanje bezoeken? Alles over de Top 10 bezienswaardigheden Zaragoza, de vierde stad van Spanje in de regio Aragón. Uw tips voor hotels en uw stedentrip Zaragoza aan de Ebro rivier in het noorden van Spanje.

Zaragoza bezoeken in Spanje?

Zaragoza is met 674.997 (2019) inwoners de vierde stad van Spanje. Het is de hoofdstad van de provincie Zaragoza en de regio Aragón. De stad is gelegen aan de Ebro rivier, in een vallei van een landschap met bergen van de Pyreneeën, woestijnen, wijngebieden en bossen in het noorden van Spanje. De stad Zaragoza is niet een van de meeste bezochte steden in Spanje, maar desondanks zijn er toch diverse highlights te ontdekken. Het is een stad met leuke winkeltjes, gezellige restaurantjes en oude (Romeinse) monumenten.

Mede door de gunstige ligging ten opzichte van Bilbao, Barcelona en Toulouse is Zaragoza een belangrijke industrie,- en handelsstad (o.a. de fabrieken van Opel). Sinds de Wereldtentoonstelling (Expo) in 2008 met moderne architectuur en een nieuw vliegveld is de stad toeristisch weer flink op de kaart gezet. Voor de katholieke Spanjaarden was de stad altijd al heel belangrijk; zij komen naar dit bedevaartsoord om de heilige Maagd te vereren bij de ‘Pilar’, oftewel een zuil geplaatst door apostel Jacobus nadat de heilige Maagd in het jaar 40 was verschenen bij de rivier.

ZaragozaKathedraal El Pilar van Zaragoza
Kasteel Zaragoza bezienswaardigheidUitzicht op de kathedraal

Geschiedenis Zaragoza

De stad Zaragoza heeft een geschiedenis die terug gaat tot de eerste eeuw voor Christus toen de stad door keizer Augustus werd gesticht. Door zijn centrale ligging was de stad daarna altijd een belangrijk centrum van de handel, zowel in de Romeinse tijd als tijdens Moorse periode nadat de stad in 712 werd veroverd door de Moren. In 1118 kwam de stad weer in handen van de christenen onder leiding van Alfons I van Aragón, waarna het de hoofdstad werd van het Koninkrijk Aragón. Daarna heeft de stad in de 19e eeuw nog een zware periode doorgemaakt tijdens de Spaanse Onafhankelijkheidsoorlog, waarbij de stad werd belegerd door Napoleon en het inwoneraantal afnam tot slechts 12.000 inwoners.

Tijdens een bezoek aan Zaragoza zul je bezienswaardigheden en monumenten tegenkomen uit alle bovengenoemde periodes, met als bekendste bezienswaardigheden kathedraal El Pilar, de Catedral del Salvador en het Palacio de la Aljafería. In combinatie met de gezellige Spaanse sfeer en de Ebro rivier maakt dit Zaragoza tot een leuke Spaanse stad voor een stedentrip.

Zaragoza bezienswaardigheden - Top 10 Highlights

zaragoza kathedraal bezienswaardigheden

1. Catedral-Basílica de Nuestra Señora de El Pilar

Indrukwekkende en grote 17e eeuwse kathedraal gelegen aan het plein Plaza del Pilar. Tevens is de kathedraal met zijn vele koepeltjes en gekleurde tegels de grootste barokke kerk van Spanje. De kathedraal is enorm populair voor bedevaarten, aangezien hier op een marmeren zuil (‘El Pilar’) volgens de legende de heilige Maagd verscheen voor de apostel Jacobus. Gelovigen willen nog steeds tijdens de bedevaart een kus aan het mariabeeld op de marmeren zuil geven. Rondom deze ‘Pilar’ werd uiteindelijk een kapel gebouw, die jaren later is uitgegroeid tot de enorme basiliek. Verder zijn in de kathedraal werken van Francisco Goya te bewonderen (zoals fresco’s), is de heilige kapel van Ventura Rodríguez geliefd of is het mogelijk de toren te beklimmen voor een geweldig uitzicht over de stad.  Verder is er bij de kerk het Museo de Tapices y Capitular de la Seo, oftewel een museum met een bijzondere collectie wandtapijten. (Adres: Plaza de Pilar en website)

Catedral del Salvador

2. Catedral del Salvador (‘La Seo’)

De kathedraal, in de volksmond ‘La Seo’, is een kerk die gebouwd is tussen de 12e en 17e eeuw. Door de lange bouwperiode is de architectuur een mix van romaanse, gotisch barok en mudejarstijl. Er zijn zelfs overblijfselen uit de periode dat er een Romeinse tempel en Moorse moskee stond. De kerk is gratis te bezoeken, alleen voor het beklimmen van de toren wordt een kleine bijdrage gevraagd. (Adres: Plaza de la Seo, 4)

Palacio de la Aljafería

3. Palacio de la Aljafería

La Aljafería is een Moors paleis uit de 9e eeuw gebouwd door de toenmalige Arabische koning Al-Muqtadir. In de eeuwen na de christelijke herovering is het gebruikt als koninklijk paleis. Tegenwoordig zit in het paleis het Parlement van de provincie Aragon. Het bijzondere aan het paleis is dat dit één van de weinig paleizen buiten Andalusië is. Met name de gedetailleerde binnenkant van het paleis en de patio is het bezoeken waard. Delen van het paleis zijn te bezoeken voor publiek. (Adres: Calle de los Diputados)

El Tubo Zaragoza

4. El Tubo, oude wijk Zaragoza

El Tubo is een wijk in het oude centrum met kleine smalle straatjes en steegjes, afgewisseld met gezellige pleinen en terrassen. Dit is de plek waar de lokale bevolking heen gaat om tapas te eten of ’s avonds een drankje te doen in een van de bars. Proef in El Tubo de echte Spaanse sfeer en maak een tocht langs de vele tapasbars van de stad.

Plaza del Pilar

5. Plaza del Pilar

Het Plaza del Pilar is het langste plein van Europa met zijn 1500 meter lengte. Rondom dit autovrije plein liggen de belangrijkste bezienswaardigheden van de stad, zoals de indrukwekkende kathedraal Nuestra Señora del Pilar en la Lonja. Het plein met zijn fonteinen, duiven, gezellige terrassen en bloembakken is het echte oude centrum van de stad.

Zaragoza bezienswaardigheden Romeinen

6. Romeinse overblijfselen

Museo del Teatro de Caesaraugusta
Dit zijn de restanten van een Romeins theater van Caesaraugusta dat destijds plaats bood aan 6000 mensen. Het theater werd in 1972 ontdekt tijdens opgravingen en in het huidige museum komt u meer te weten over de Romeinse geschiedenis rond dit theater. (Adres: Calle de San Jorge 12, Zaragoza)

Museo del Foro de Caesaraugusta
In Museo del Foro Caesaraugusta daalt u af onder het plein naar de overblijfselen van het forum van de vroegere Romeinse stad. Via reconstructies krijgt u een beeld van het leven in de Romeinse stad in de eerste eeuw na Christus. (Adres: Plaza de La Seo 2).

Naast deze twee musea zijn er nog andere musea te vinden met Romeinse overblijfselen, zoals het Museo de las Termas (Romeinse baden) en Museo del Puerto Fluvial (Romeinse haven).

La Lonja Zaragoza

7. La Lonja - handelsgebouw Zaragoza

Het 16e eeuwse La Lonja was voorheen het handelsgebouw van Zaragoza. Het gebouw heeft een elegante buitenkant met aan de gevels medaillons met de koningen van Aragón; aan de binnenkant heeft La Lonja prachtige gewelven. Tegenwoordig wordt het gebouw gebruikt voor tentoonstellingen en is de binnenkant van La Lonja te bewonderen. (Adres: Plaza del Pilar)

zaragoza Spanje

8. Fietsen door Zaragoza

Een makkelijke manier om de stad te ontdekken is per fiets. Een groot deel van het centrum is autovrij en de stad is vlak, wat de fiets een uitstekend vervoersmiddel maakt om de stad te verkennen. Ontdek de verborgen plekjes en verhalen van Zaragoza onder leiding van een gids. Meer over fietsen in Zaragoza.

El Ebro Zaragoza

9. El Ebro (Rivier)

El Ebro is de rivier in Zaragoza met enkele mooie bruggen. Maak een wandeling langs de rivier voor schitterende foto’s of ga het water van El Ebro op met een boottocht of kajak.

Iglesia de San Pablo

10. Iglesia de San Pablo

De Iglesia de San Pablo is een 13 eeuwse kerk gelegen in de San Pablo wijk. Het is de derde kathedraal van de stad en bijzonder is de achthoekige toren in Mudejar-stijl. (Adres: Calle San Pablo, 42)

Museum Zaragoza

11. Diverse musea in Zaragoza

Zaragoza heeft een aantal interssante musea, zoals:

  • Museo Ibercaja (Museo Goya): In dit museum voor de schone kunsten worden werken tentoongesteld van Spaanse meesters als Zurbarán, Ribera en etsen van Goya. (Adres: Calle de Espoz y Mina 23)
  • Museo de Zaragoza: Gratis gemeentelijk museum met zowel archeologische voorwerpen (o.a. Romeinse mozaïeken) en kunst (o.a. schilderijen van Goya). (Adres: Plaza de los Sitios 6)
  • Museo de Pablo Gargallo: In het 17e eeuwse paleis ‘Palacio Argillo’ (foto) zijn werken te bewonderen van de beeldhouwer Pablo Gargallo (Adres: Plaza de San Felipe 3)
  • Patio de la Infanta: Een 16e eeuws stadspaleis van koopman Gabriel Zaporta, waar tegenwoordig gratis schilderijen worden tentoongesteld uit de collectie van de Ibercaja bank. (Adres: Calle San Ignacio de Loyola, 16)
Aragon

12. Rest van de regio Aragón

Wanneer u met de auto op bezoek bent kan het interessant zijn een aantal bezienswaardigheden uit de regio Aragón mee te nemen. Zo ligt in het zuiden van Aragón de prachtige stad Teruel in Mudear-stijl en noordelijk middeleeuwse stadjes als Jaca, Sos del Rey Católico (foto) en Ainsa. In dit artikel leest u alles over dé 15 mooiste Aragón bezienswaardigheden.

Meer in Aragón

Eten en uitgaan in El Tubo

De wijk om ’s avonds gezellig tapas te gaan eten of uit te gaan is met stip ‘El Tubo’, het oude gezellige centrum met smalle straatjes. El Tubo is de wijk tussen de calles Mártires, Estébanes and Cuatro de Agosto. Maak een tocht langs elke tapasbar en neem overal één drankje en hapje. Met name rond de pleinen Plaza Santa Marta, Plaza San Miguel en Plaza Santa Cruz vindt u veel traditionele eettentjes. De prijzen zullen u in dit deel van Spanje niet tegenhouden. Gezellige kroegen vindt u vlakbij in de straat Calle del Temple met stip de straat met de grootste kroegdichtheid.

Winkelen

De bekendste winkelstraat in het oude centrum is Calla Alfonso I met allerlei soorten winkeltjes. Wilt u shoppen bij de bekendere grote winkelketens ga dan naar winkelstraat Paseo de la Independencia of kies het grote shoppingcentre El Caracol in Zaragoza.

Hotels in Zaragoza

In elke Spaanse stad probeer ik een aantal unieke hotels te beschrijven, vreemd genoeg heeft de grote stad Zaragoza geen hele bijzondere hotels die eruit springen. Hotel Sauce is een van de weinige hotels die opvalt doordat ze voor een lage prijs een heel leuk ingericht hotel hebben, enorm goede recensies hebben en dat in het hart van het oude centrum. Pluspunt zijn ook de zelfgebakken producten van de aangrenzende pastelleria. Een ander uitstekend en goed betaalbaar hotel op een fantastische locatie is Hotel Avenida. Zoekt u een iets luxer hotel dan zijn de viersterren hotels INNSIDE by Melia Zaragoza en NH Ciudad de Zaragoza uitstekende hotels op een locatie die ideaal is als uitvalsbasis voor uw stedentrip.

Hotel Zaragoza
Hotel Sauce
Meer info
zaragoza hotel
INNSIDE by Melia Zaragoza
Meer info
Beste Hotels Zaragoza
Hotel Avenida
Meer info

Weer in Zaragoza Spanje

Het klimaat in Zaragoza is mediterraan dat wordt beïnvloed door een gematigd landklimaat. Hierdoor zijn de gemiddelde temperaturen net iets lager dan in de Spaanse kustplaatsen en zomers kunnen warm zijn met gemiddelden rond de dertig graden. 's Winters is er kans op vorst en er is relatief weinig neerslag in deze Aragón regio rond Zaragoza.

Weer Zaragoza jan feb mrt apr mei jun jul aug sep okt nov dec
gem. maximum (°C) 10 13 16 18 23 27 31 30 27 21 14 10
gem. minimum (°C) 2 3 4 7 10 15 17 17 14 10 5 3
dagen met neerslag 8 8 7 10 8 7 5 4 7 9 9 7
zonuren per dag 4 6 7 7 8 10 11 10 8 6 5 4

Video impressie Zaragoza


Waar ligt Zaragoza in Spanje?

Het mooie Mudejar-stadje Teruel ligt op 171 kilometer van Zaragoza. Afstanden tot de volgende steden: Madrid is 314 km, Barcelona is 313 km, Valencia is 309 km, Bilbao is 302 km en Sevilla 834 km.

FAQ Aragón bezoeken

Wat zijn de bezienswaardigheden in Zaragoza?

Zaragoza is de vierde stad van Spanje en ligt aan de Ebro rivier. Oude monumenten zijn de indrukwekkende kathedraal El Pilar en het Moorse La Aljafería paleis uit de 9e eeuw. De wijk El Tubo vormt het gezellige oude centrum en de stad heeft interessante musea zoals het Museo Ibercaja. Meer info over dé Zaragoza bezienswaardigheden.

Wat zijn leuke activiteiten in Zaragoza?

Maak met een kajak een tocht over de Ebro rivier of ontdek het grotendeels autovrije centrum per fiets. In de avond mag je zeker de oude wijk El Tubo niet missen tijdens een tocht langs de vele tapasbars van het oude centrum.

Wat zijn de bezienswaardigheden in Aragón?

Bezoek ten eerste de hoofdstad van Aragón, Zaragoza en Teruel, een stad vol met Mudéjar-bouwwerken. Het noordelijke landschap wordt bepaald door de Pyreneeën met bezienswaardigheden als Monte Perdido en de stad Jaca met de kenmerkende citadel. Verder zijn Ainsa, Albarracín en Sos del Rey Católico leuke plaatsen met een middeleeuwse sfeer. Meer info over dé 15 Aragón bezienswaardigheden.

Waar ligt de stad in Spanje?

Zaragoza ligt centraal in de Spaanse regio Aragón, ruim 100 kilometer ten zuiden van de Franse grens.

Zaragoza bezienswaardigheden spanje top 10
Onze lezers beoordelen
4.8 (96.23%) 523 reviews
6 mei 2021 Silvia: "De beste online reisgids met leuke tips over de bezienswaardigheden in Spaanse steden."