Spanje / Madrid / Retiro park

El Retiro park Madrid

Parque del Buen Retiro - het stadspark van Madrid

Parque del Buen Retiro

Alles over het Parque del Buen Retiro, het park is een groene oase van rust in het centrum van de Spaanse stad Madrid. Met o.a. Palacio de Cristal en de roeivijver.

El Retiro park Madrid - Parque del Buen Retiro

Info bezoeken El Retiro park Madrid

Adres Plaza de la Independencia, 7 Madrid
Metro Metrohalte Retiro (L2)
Tickets De entree van het Retiro park is gratis
Openingstijden
  • April-september: 6:00 - 24:00 uur
  • Oktober-maart: 6:00 - 22:00 uur
Originele activiteiten om het park te ontdekken:

Parque del Buen Retiro; ontspannen in het park van Madrid

Het Retiro park van Madrid (ook wel Jardines del Buen Retiro of Parque del Buen Retiro genoemd) is een park met een oppervlakte van 118 hectare en meer dan 15.000 bomen. "Buen Retiro" betekent in het Spaans "aangename afzondering" en is dan ook een groene oase van rust in het centrum van Madrid (gelegen in de buurt van het Prado museum).

In de 17e eeuw was dit park privé eigendom van de koninklijke familie en stond hier het Real Sitio del Buen-Retiro-paleis van Filips IV. Het paleis werd grotendeels verwoest tijdens de oorlogen met Napoleon. Tegenwoordig zijn er nog twee gebouwen over van dit paleis: Casón del Buen Retiro (zijn nu tentoonstellingen van schilderijen uit de 19e en 20e eeuw) en het Museo del Ejército (bevat nu het legermuseum). Sinds 1869 is het park open voor publiek.

Parque del Buen RetiroCasón del Buen Retiro naast het Retiro park
el retiro parkMuseo del Ejército

Bezienswaardigheden 'Jardines del Buen Retiro'

De bekendste bezienswaardigheid van het Retiro park is de halvemaanvormige zuilengalerij met in het midden het standbeeld van koning Alfons XII, gelegen aan een grote roeivijver waar je bootjes kunt huren. Andere bezienswaardigheden zijn Palacio de Veláquez en het glazen gebouw Palacio de Cristal uit 1887, welke oorspronkelijk bedoeld was om exotische planten tentoon te stellen, met name Filippijnse planten. In dit glaspaleis worden tegenwoordig wisselende tentoonstellingen gegeven.

Palacio de Cristal in Retiro Park MadridPalacio de Cristal in El Retiro Park
Retiro park MadridPrachtig aangelegde Retiro-tuinen

Vanuit botanische oogpunt bevat het Retiro park enkele zeer bijzondere tuinen, zoals: de tuin van vaste planten, de Jardines de Cecilio Rodríguez (klassieke tuinen in Andalusische stijl), de rozentuin, en de Franse Parterre met de oudste boom in Madrid (een moerascipres die wordt verondersteld 400 jaar oud te zijn). Daarnaast bevat het park veel beelden zoals het beeld El Angel Caído, mogelijk het enige beeld ter wereld gewijd aan een gevallen engel.

Kortom, een wandeling door Parque del Buen Retiro mag niet ontbreken tijdens uw stedentrip en bezoek aan Madrid.

Parque del Buen Retiro Standbeeld van koning Alfons XII in Parque del Buen Retiro
Retiro park MadridHet uitgestrekte Parque del Buen Retiro in Madrid

Locatie El Retiro park Madrid

Vlakbij het Retiropark liggen:

Onze lezers beoordelen
4.8 (96.23%) 14 reviews
21 maart 2023 Silvia: "De beste online reisgids over Spanje met leuke tips over de bezienswaardigheden en activiteiten in Spaanse steden."