Spanje / Córdoba / Mezquita

Mezquita Cordoba

Mezquita, de moskee-kathedraal in Córdoba bezoeken & tickets

mezquita

Mezquita Córdoba bezoeken: Alle tips over de moskee en kathedraal Mezquita zoals tickets, openingstijden, kaarten, rondleiding in de cathedral de Córdoba in Andalusië Spanje

Mezquita Cordoba bezoeken (Moskee & kathedraal)

Info bezoeken kathedraal - moskee Mezquita Cordoba

Tickets Mezquita

 • Volwassenen: 10 € per ticket
 • 10 -14 jaar: 5 € per ticket / Onder 10 jaar: gratis entree
 • Bezichtiging torens: 2 €
 • Van maandag tot en met zaterdag, 8:30 - 9:30 uur 's ochtends is het mogelijk de kathedraal gratis te bezoeken, maar individueel en in stilte.
 • Tip: Een leuke manier om alles te weten te komen over de Mezquita is via een rondleiding met gids. Soms bent u met een gids zelfs goedkoper uit dan wanneer u zelf losse tickets koopt. Deze rondleiding met gids boekt u hier of hier. Een rondleiding waarbij u ook de Joodse wijk bezoekt boekt u hier.
 • De Mezquita biedt ook speciale nachttours. Bij deze nachttour gaan maximaal 100 mensen tegelijk naar binnen waarbij gebruik wordt gemaakt van licht, geluid en projecties. De kosten bedragen 18 € en reserveren is verplicht. Check het schema op hun website.

Openingstijden

 • Maart-Oktober: 10:00 - 19:00 uur op maandag t/m zaterdag
  Van 8:30 - 11:30 en 15:00 - 19:00 uur op zon- en feestdagen
 • November-Februari: 10:00 - 18:00 uur op maandag t/m zaterdag
  Van 8:30 - 11:30 en 15:00 - 18:00 uur op zon- en feestdagen

De Mezquita is de kathedraal van Spaanse stad Córdoba. In het Spaans betekent Mezquita moskee, wat duidt op de voormalige functie van dit gebouw voordat het een kathedraal is geworden.

De Mezquita als moskee

De basis van de Mezquita begint met de fundamenten van een Romeinse tempel, waar bovenop later een kerk is gebouwd (Visigontische kerk Vincentius van Zaragoza). In 711 werd Córdoba door de Moren veroverd, waarna de bevolking werd "gedwongen" de kerk te verkopen aan de Moren. Zij sloopten het oorspronkelijke kerkgebouw en begonnen met de bouw van een moskee. Als basis werden marmeren zuilen van nabijgelegen Romeinse villa's gebruikt. Doordat deze te laag waren werd de juiste hoogte bereikt door een tweede boog hier bovenop aan te brengen, waardoor de moskee zijn kenmerkende bouw kreeg. Destijds was het Moorse gebouw de grootste moskee van Europa met 1200 zuilen en kon plaats bieden aan 20.000 moskeegangers.

De Mezquita als kathedraal

Nadat in 1236 Córdoba weer heroverd werd op de Moren werd de moskee ingewijd als kathedraal voor het bisdom van Córdoba. Architect Hermán Ruiz ontwierp een kathedraal in het hart van de Mezquita, waarbij 400 zuilen werden verwijderd. Hierna vonden de nodige uitbreidingen en verfraaiingen van de kathedraal plaats onder het bewind van Koning Ferdinand III van Castilië en keizer Karel V. Dit alles leidde tot een flinke mengelmoes van zowel Moorse als katholieke invloeden en bouwstijlen in de Mezquita met een oppervlakte van 23.000 m2. Dis bijzondere gebouw is de absolute nummer 1 bezienswaardigheid van Córdoba en mag niet ontbreken in uw rondreis in Andalusië!

Enkele belangrijke bezienswaardigheden in de Mezquita zijn:

 • Patio de los Naranjos: Het binnenplein bij de ingang van de Mezquita, volop omringd door sinaasappelbomen. In de Islamitische tijd had het een functie voor openbare zaken als onderwijs en gerechtelijke doeleinden.
 • Klokkentoren: Oorspronkelijk had deze toren een functie als minaret, maar werd later omgebouwd tot klokkentoren. Voor slechts twee euro kunt u deze klokkentoren beklimmen
 • Zuilengalerij: De gebedsruimte bestaat uit maar liefst 860 zuilen met rode en witte bogen.
 • Kapellen: Bij de transformatie van moskee naar Christelijk gebedshuis zijn er tientallen (graf)kapellen ter verheiliging van geestelijken en adelijke families gebouwd. De mooiste kapel, gebouwd echter in de Moorse periode, is de originele hoofdkapel Capilla de Villaviciosa.

Mezquita bezoeken & tickets

De Mezquita moskee en kathedraal is op eigen gelegenheid te bezoeken. Wij raden u echter voor een kleine meerprijs een bezoek met een gids aan. Het is een groot en indrukwekkend gebouw met vele details en een nog grotere historie. Veel zal u ontgaan wanneer u zelfstandig door de moskee-kathedraal loopt. Groot voordeel is dat u hier de tickets vooraf al kunt reserveren.

 

Mezquita Cordoba kathedraal en moskeeDe 860 kenmerkende rood-witte bogen van de moskee-kathedraal (iStock.com/kasto80)
Mezquita Cordoba kathedraal en moskeeHet imposante gebouw bij de Puente Romano aan de Guidalquivir (iStock.com/mmeee)
hoogtepunt cordobaHet dak van het enorme gebedshuis met op de voorgrond de Patio de los Naranjos (iStock.com/emicristea)
Mezquita ticketsDe moorse invloeden zijn nog volop aanwezig
Cordoba kathedraal en moskeeEen van de vele kapellen in de kathedraal

Lokatie moskee-kathedraal van Córdoba

De Mezquita ligt midden in de Joodse wijk 'Juderia' van Córdoba, het historische hart van de stad in de Calle del Cardenal Herrero. Op 100 meter van de kathedraal-moskee ligt de Guadalquivir, de rivier die door de stad stroomt met daarover de Romeinse brug. Komt u met de auto? Dan kunt u het beste parkeren in de parkeergarage 'Parking La Mezquita de Córdoba', vanwaar u nog een halve kilometer moet wandelen richting de Mezquita. Ook de meeste andere bezienswaardigheden van Cordoba zijn dan eenvoudig te voet te bereiken.

Meer informatie over de Mosque-Cathedral of Córdoba: www.catedraldecordoba.es

Vlakbij de Mezquita liggen

Juderia barrio, Joodse wijk in Cordoba
Alcazar de los reyes christianos
Synagoge in Cordoba
Puente romano, brug in Cordoba

Juderia, de Joodse wijk

Alcazar paleis
Synagoge van Cordoba
Puente Romano
cordoba mesquita moskee cathedral