Spanje / Córdoba / Mezquita

Mezquita Córdoba

Mezquita, de moskee-kathedraal in Córdoba bezoeken & tickets

mezquita cordoba

Alle tips over de Mezquita, de moskee en kathedraal in Cordoba Spanje zoals tickets, openingstijden, kaarten, rondleiding in de cathedral de Córdoba in Andalusië.

Mezquita Cordoba bezoeken (Moskee & kathedraal)

Info & Tickets Mezquita Córdoba

Tickets en rondleidingen

  • Volwassenen, vanaf 13 € per ticket (Aanrader: reserveer uw tickets online)
  • 10 - 14 jaar, vanaf 7 € per ticket / Onder 10 jaar: gratis entree

Reserveer uw tickets

Tip: Een leuke manier om alles te weten te komen over de Mezquita is via een rondleiding met een gids. Deze rondleidingen met gids boekt u via deze website of via deze aanbieder. Een rondleiding waarbij u ook de Joodse wijk bezoekt boekt u via deze aanbieder.

Reserveer uw rondleiding

Openingstijden

Van 10.00 tot 14.00 uur en van 16.00 tot 19.00 uur

De Mezquita is de kathedraal van Spaanse stad Córdoba. In het Spaans betekent Mezquita moskee, wat duidt op de voormalige functie van dit gebouw voordat het een kathedraal is geworden.

De Mezquita als moskee

De basis van de Mezquita begint met de fundamenten van een Romeinse tempel, waar bovenop later een kerk is gebouwd (Visigontische kerk Vincentius van Zaragoza). In 711 werd Córdoba door de Moren veroverd, waarna de bevolking werd "gedwongen" de kerk te verkopen aan de Moren. Zij sloopten het oorspronkelijke kerkgebouw en begonnen met de bouw van een moskee. Als basis werden marmeren zuilen van nabijgelegen Romeinse villa's gebruikt. Doordat deze te laag waren werd de juiste hoogte bereikt door een tweede boog hier bovenop aan te brengen, waardoor de moskee zijn kenmerkende bouw kreeg. Destijds was het Moorse gebouw van de Mezquita de grootste moskee van Europa met 1200 zuilen en kon plaats bieden aan 20.000 moskeegangers.

Mezquita Cordoba kathedraal en moskeeDe 860 kenmerkende rood-witte bogen van de Mezquitamoskee-kathedraal
moskee cordobaHet dak van de kathedraal met op de voorgrond Patio de los Naranjos

De Mezquita als kathedraal

Nadat in 1236 Córdoba weer heroverd werd op de Moren werd de moskee ingewijd als kathedraal voor het bisdom van Córdoba. Architect Hermán Ruiz ontwierp een kathedraal in het hart van de Mezquita, waarbij 400 zuilen werden verwijderd. Hierna vonden de nodige uitbreidingen en verfraaiingen van de kathedraal plaats onder het bewind van Koning Ferdinand III van Castilië en keizer Karel V. Dit alles leidde tot een flinke mengelmoes van zowel Moorse als katholieke invloeden en bouwstijlen in de Mezquita met een oppervlakte van 23.000 m2. Dis bijzondere gebouw is de absolute nummer 1 bezienswaardigheid van Córdoba en mag niet ontbreken in uw rondreis in Andalusië!

cordoba spanjeDe Romeinse brug richting het monument
cordoba spanjeDe kathedraal van Cordoba in de voormalige moskee

Enkele belangrijke bezienswaardigheden in de Mezquita zijn:

  • Patio de los Naranjos: Het binnenplein bij de ingang van de Mezquita, volop omringd door sinaasappelbomen. In de Islamitische tijd had het een functie voor openbare zaken als onderwijs en gerechtelijke doeleinden.
  • Klokkentoren: Oorspronkelijk had deze toren een functie als minaret, maar werd later omgebouwd tot klokkentoren. Voor slechts drie euro kunt u deze klokkentoren beklimmen
  • Zuilengalerij: De gebedsruimte bestaat uit maar liefst 860 zuilen met rode en witte bogen.
  • Kapellen: Bij de transformatie van moskee naar Christelijk gebedshuis zijn er tientallen (graf)kapellen ter verheiliging van geestelijken en adellijke families gebouwd. De mooiste kapel, gebouwd echter in de Moorse periode, is de originele hoofdkapel Capilla de Villaviciosa.

Tip: Rondleidingen

De Mezquita moskee en kathedraal is op eigen gelegenheid te bezoeken. Wij raden u echter voor een kleine meerprijs een bezoek met een gids aan. Het is een groot en indrukwekkend gebouw met vele details en een nog grotere historie. Veel zal u ontgaan wanneer u zelfstandig door de moskee-kathedraal loopt. Groot voordeel is dat u hier de tickets en rondleiding vooraf al kunt reserveren, waarmee u verzekerd bent van een zorgeloos bezoek aan de Mezquita.

Reserveer uw rondleiding

mezquita cordobaHet gebedshuis van de Mezquita met zijn kenmerkende bogen
Cordoba kathedraal en moskeeDe Mihrab van de Mezquita Cordoba

Bereikbaarheid Mezquita Cordoba

De moskee-kathedraal ligt midden in de Joodse wijk 'Juderia' van Córdoba, het historische hart van de stad in de Calle del Cardenal Herrero. Op 100 meter van de kathedraal-moskee ligt de Guadalquivir, de rivier die door de stad stroomt met daarover de Romeinse brug. Komt u met de auto? Dan kunt u het beste parkeren in de parkeergarage 'Parking La Mezquita de Córdoba', vanwaar u nog een halve kilometer moet wandelen richting de Mezquita. Ook de meeste andere bezienswaardigheden van Cordoba zijn dan eenvoudig te voet te bereiken.

Vlakbij de Mezquita liggen:

FAQ Mezquita Cordoba bezoeken

Moet je tickets kopen voor de Mezquita?

Ja, voor 10 euro moet u bij de kassa van de Mezquita tickets kopen om de moskee-kathedraal te kunnen bezoeken.

Hoe boek ik een rondleiding met gids?

Een populaire activiteit in de Mezquita is een rondleiding met een gids. Dit is dé manier waarop u meer te weten komt over de geschiedenis en vele details van de Mezquita. Lees meer over de beste tours in de Mezquita.

Waar ligt de Mezquita?

De Mezquita ligt in Córdoba, in de regio Andalusië. De enorme moskee-kathedraal ligt aan de rivier Guidalquivir in het hart van de Juderia (Joodse wijk) en het centrum van Córdoba.

Wat zijn de bezienswaardigheden in Cordoba?

Behalve de Mezquita zijn er in Cordoba nog vele andere bezienswaardigheden. Bekijk hier de top 10 Cordoba bezienswaardigheden, zoals het Alcazar de los Reyes, de Joodse wijk en het Palacio de Viana.

Meer informatie over de Mosque-Cathedral of Córdoba: www.catedraldecordoba.es

cordoba mesquita moskee cathedral
Onze lezers beoordelen
4.8 (96.23%) 14 reviews
21 maart 2023 Silvia: "De beste online reisgids over Spanje met leuke tips over de bezienswaardigheden en activiteiten in Spaanse steden."