Spanje / Granada

Stedentrip Granada (Spanje)

Tips en reisgids voor uw Alhambra bezoek en Granada reis

Granada stedentrip

De online reisgids met alle info voor uw stedentrip Granada in Andalusië. Alle tips voor activiteiten, excursies en bezienswaardigheden tijdens uw citytrip Granada Spanje. De stad met het wereldberoemde Alhambra paleis.

Stedentrip Granada bezoeken & Alhambra

Granada is een Spaanse stad in Andalusië en tevens de hoofdstad van de provincie Granada. De stad heeft 236.982 inwoners en is daarmee de vierde stad van Andalusië (na Sevilla, Málaga en Córdoba). Het ligt aan de voet van het gebergte Siërra Nevada op 738 meter hoogte. Met jaarlijks meer dan 3 miljoen bezoekers staat de stad dan ook in de top 10 van meest bezochte Spaanse steden. De beroemdste bezienswaardigheid van Granada Spanje is met stip het Alhambra, welke op de UNESCO Werelderfgoedlijst staat en waar u zich tijdens uw citytrip gerust een volle dag kunt vermaken. Dit historische paleis zit vol overblijfselen van zowel de Moorse als katholieke cultuur. De stad heeft een compact centrum welke makkelijk per voet is te verkennen en vanuit de hele stad is het paleis van het Alhambra te zien; met op de achtergrond de besneeuwde bergtoppen van de Sierra Nevada.

Maar Granada is veel meer dan alleen het Alhambra. Het is een grote en levendige studentenstad in Spanje (ongeveer 60.000 studenten) vanwege de prestigeuze Universidad de Granada. Dit studentenleven zorgt er tevens voor dat Granada een stad is met een bruisend nachtleven, hippe barretjes en waar het u aan goedkope tapas niet zal ontbreken. Combineer dit met authentieke wijken, kleurrijke marken, flamenco en de eigen tapascultuur en u heeft alle ingrediënten te pakken voor een verrassende stedentrip.

GranadaGranada in Andalusië
Granada SpanjeHet Alhambra paleis voor de Sierra Nevada

Culturele rijkdom

De culturele rijkdom van Granada met invloeden van de Moren, katholieken en Joden maakt deze stad in Spanje tot een belangrijk cultureel centrum. In de 7e eeuw rukten de Moren vanuit Noordelijk Afrika steeds verder op in Spanje, waarna Granada 800 jaar lang bezet door de Moren. De rol van Granada werd geleidelijk steeds groter binnen het Moorse rijk, werd destijds een van de rijkste steden van Europa en werd uiteindelijk een koninkrijk met het bijbehorende Alhambra-paleis. In 1492 werd de stad door de katholieke koningen (Ferdinand en Isabel) heroverd, waarna de aanwezige Moren en Joden zich moesten laten bekeren of het land uit moesten vluchten. Economisch en cultureel raakte de stad hierdoor enkele eeuwen langzaam in verval.

Ook de flamenco, de traditionele dans uit Andalusië, treft u volop aan in de knusse wijk Albaicín en de zigeuner,- en grottenwijk Sacromonte, waar veel sterren uit deze Flamencowereld hun carrière zijn begonnen. Het doolhof aan steegjes in de wijk Albaicín is ideaal om doorheen te dwalen, om vervolgens naar de Joodse wijk Realejo te gaan voor een hapje en drankje op een van de gezellige pleinen of steegjes. Wat het extra leuk maakt is dat de vele leuke barretjes in de smalle straatjes namelijk bij elk drankje een gratis tapa serveren. Genoeg cultuur gehad? Bezoek dan in Granada het hippere winkelgebied rond Plaza Bib-Rambla en Plaza Trinidad.

De top 10 bezienswaardigheden Granada


Populaire tijdens uw citytrip Granada

Alhambra Granada

Alhambra Paleis

Het Alhambra is een Moors fort en paleis op de berg in Granada en een van de meest bezochte bezienswaardigheden in Spanje. Zonder tickets komt u het Alhambra niet in.

El Albaicín Granada

El Albaicín

De oude Arabische wijk'El Albaicin' van Granada aan de voet van het beroemde Alhambra complex.

Beste reisperiode Granada

Granada heeft net als de rest van Andalusië een mediterraan klimaat dat onder de invloed staat van de Middellandse Zee. Door de ligging vlak bij de Sierra Nevada ontstaan soms grote temperatuurverschillen tussen dag en nacht. Dit is niet gebruikelijk voor een klimaat dat onder de invloed staat van een zee.

Zowel in de zomer als winter kan de temperatuur 's nachts behoorlijk dalen en overdag weer flink stijgen (zelfs boven de 40 graden). De winters zijn voor Spaanse begrippen erg koud en een enkele keer duikt de temperatuur onder het vriespunt. De winters zijn tevens vrij nat en er kan zelfs sneeuw vallen. De beste periode voor een stedentrip Granada is het voorjaar vanwege de ideale temperaturen en de groene natuur of de maanden september/oktober.

Weer Granada Spanje jan feb mrt apr mei jun jul aug sep okt nov dec
gem. maximum (°C) 11 12 15 17 22 27 32 32 28 21 15 11
gem. minimum (°C) 1 2 4 7 9 13 16 16 14 9 5 2
dagen met neerslag 14 13 12 12 10 7 3 4 5 10 12 13
zonuren per dag 5 6 7 7 9 11 12 11 8 6 6 5

Video sfeerimpressie Stedentrip Granada


Waar ligt Granada in Spanje?

Granada ligt in Andalusië in het zuiden van Spanje. De bekendste steden zijn Malaga op 126 kilometer, Almería op 156 kilometer en Cordoba op 172 kilometer. De stad leent zich ook perfect voor een langer verblijf, want binnen een uur bent u met de auto ook bij het strand (Almuñecar, Salobrena en Motril zijn populaire strandplaatsen) en nog sneller bevindt u zich in de bergen van de Sierra Nevada voor schitterende wandeltochten. In de Sierra Nevada vindt u de hoge bergtoppen van de Mulhacen (3481 m), Veleta (3470 m) en Alcazaba (3314 m).

granada spanje stedentrip
Onze lezers beoordelen
4.8 (96.23%) 14 reviews
21 maart 2023 Silvia: "De beste online reisgids over Spanje met leuke tips over de bezienswaardigheden en activiteiten in Spaanse steden."