Spanje / Granada / Activiteiten

Wat te doen in Granada?

Tips voor activiteiten, tours en feestdagen in Granada Spanje

Granada feestdagen

Wat te doen in Granada? Lees onze leukste tips over activiteiten, tours, flamencoshows, fietstochten en andere originele activiteiten in Granada (Spanje).

Tips voor activiteiten in Granada

1. Bezoek een Flamenco optreden in Sacromonte

Flamenco in GranadaFlamenco in Granada De zigeuners in de grotten van de Sacromonte hebben een lange traditie met de flamenco, de typische Spaanse dans en muziek. De zogenaamde gitano's maakten een mix van traditioneel Spaanse flamenco met Arabische buikdans. In de grotwoningen van Sacromonte worden tegenwoordig nog steeds vele flamencoshows gegeven; deze bars noemt men ook wel de tablao's. Het aanbod van flamencoshows is ruim, geregeld kunt u ter plaatse nog een show reserveren, maar vaak kunt u ook al online reserveren. Een overzicht van enkele tablao's met flamenco:

 • Flamenco Show bij Jardines de Zoraya met driegangen diner (Calle Panaderos 32). Tickets bestelt u eenvoudig vooraf.
 • Cuevas Los Tarantos (Camino del Sacromonte 9), reserveer online voor 26 euro
 • Albore (Calle Pan, 3), reserveer online voor 27 euro
 • Eshavira Club (Postigo de la Cuna, 2 ), meestal shows op zondagavond, prijs 8 euro.
 • Peña Flamenca La Platería (Placeta de Toqueros, 7), shows op donderdagavond, prijs 8 euro.
 • Upsetter (Carrera del Darro, 7), dagelijks shows, behalve dinsdag. Redelijk toeristisch. Prijs 12 euro.
 • Raíz y Duende at Sala Vimaambi (Cuesta de San Gregorio, 30), vrijdag en zaterdagavond, prijs 15 euro. Aanvang 21:00 en 22:30. Show duurt een uur.
 • Zambra Flamenco Venta del Gallo (Barranco Los Negros 5), shows om 21:30 uur, prijs 26 euro
 • Soniquete, Peña Flamenca (Carrera del Darro, 51), vrijdag en zaterdagavond, prijs 10 euro
 • Cueva la Rocío (Camino del Sacromonte, 70); vervoer vanaf hotel en maaltijd mogelijk. Meer info.
 • Cafe Le Chien Andalou. (Carrera Darro, 7).

2. Wandeltocht door Granada

 • Wilt u onder leiding van een gids meer te weten komen over de bezienswaardigheden in het historische centrum van Granada? Bekijk dan een van onderstaande wandeltours met gids.
 • Wilt u met een gids de wijken Albaicin en grottenwijk Sacromonte bezoeken? Dan is deze tour met Engelse gids voor u interessant.

3. Fietstour in Granada

Fietsen in een stad met steile heuvels een slim idee? Daar heeft BajaBikes een leuke oplossing voor gevonden; met E-bikes kunt u toch op ontspannen wijze de stad ontdekken met interessante verhalen van een Engelstalige gids. Ontdek drie uur lang de wijken van Granada, mooie uitzichtspunten en hoor leuke anekdotes over de stad. Meer informatie.

4. Populaire tours & Activiteiten

5. Tips voor excursies in de omgeving

 • Las Alpujarras: Ga zelf met de auto deze bergachtige streek tussen de Sierra Nevada, de kust en Almeria bezoeken, gekenmerkt door de typische witte huisjes van de pitoreske dorpjes. Ook kunt u een georganiseerde dagtocht boeken vanuit Granada.
 • Córdoba: Een compleet georganiseerde dagexcursie van Granada naar Cordoba? Bezoek met deze excursie deze bijzondere Spaanse stad met de bekende Mezquita. Meer info over de excursie vindt u hier.
 • Grotten van Nerja en omgeving Granada: Een compleet georganiseerde dagreis richting de kust bij Granada. Bezoek achtereenvolgens Salobreña (een wit dorpje), Almuñecar en het kasteel van San Miguel. De trip wordt afgesloten met een bezoek aan de grotten van Nerja, schitterende prehistorische druipsteengrotten. Meer over deze excursie vindt u hier.
 • Raften: Ga raften op de rivier Genil. Dit is een kwartier met de auto vanaf Granada (adres: Piscina Bola de Oro) of op de rivier Guadalfeo bij het dorpje Órgiva (dit is een stuk verder rijden.
 • Strand: Binnen een uur bent u met de auto aan de Costa Tropicana met populaire kustplaatsen als Almuñecar, Salobrena en Motril.
 • Sierra Nevada: Of u nu wilt skiën, wielrennen of een fantastische bergwandeling wilt maken, het berggebied van de Sierra Nevada heeft van alles te bieden. Lees meer over de Sierra Nevada.
Capileira in las AlpujarrasCapileira in las Alpujarras
excursie of tour naar NerjaNerja

Agenda evenementen en feestdagen Granada

1 Januari Año Nuevo: Nieuwjaarsdag
2 Januari Toma de Granada: Op deze dag wordt gevierd dat de stad weer werd ingenomen door de Katholieke Koningen. In 15e eeuwse kostuums vindt een parade plaats met de banier van de stad.
6 Januari Driekoningen: Belangrijke feestdag in Spanje. 's Avonds op 5 Januari komen de drie koningen (Balthasar, Caspar en Melchior) met een grote parade van praalwagens, waarbij rijkelijk snoep wordt uitgedeeld aan in de stad. 'Día de los Reyes Magos' op 6 januari wordt juist in huiselijke kring gevierd met veel cadeaus.
5 Februari San Cecilio: Lokale feestdag ter ere van de beschermheilige van Granada. Het is een traditie om de catacombe van San Cecilio bij het klooster van Sacromonte te bezoeken.
April Festival Internacional de Jovenes Realizadores: Internationaal festival van de Jonge filmmakers. Officiële website.
April Semana Santa: In deze heilige week van Pasen zijn er indrukwekkende processies (met de opvallende puntmutsen) waarbij de lijdensweg van Jezus met beelden wordt getoond. Absoluut een aanrader te gaan kijken als u deze periode in Granada bent, maar zorg dat u ruimschoots op tijd een plek langs de route heeft bemachtigd. Het programma per dag vindt u hier.
1 Mei Dag van de Arbeid: In tegenstelling tot Nederland is dit een vrije dag in heel Spanje. Hou er rekening mee dat veel winkels en sommige bezienswaardigheden gesloten zijn.
3 Mei Cruces de Mayo: Tijdens deze Dia de la Cruz worden kruizen zo mooi mogelijk versierd en worden overal in de stad geplaatst. Dit gaat gepaard met veel dans, flamencokleding en muziek. Officiele website.
26 mei Verjaardag van Mariana Pineda: Allerlei activiteiten ter nagedachtenis aan Mariana Pineda. Ze werd ter dood veroordeeld in haar strijd voor het liberale doel. Festiviteiten vinden plaats op het naar haar genoemde plein.
15 Juni Corpus Christi: Sacramentsdag op de tweede donderdag na Pinksteren. De festiviteiten duren bijna een week. O.a. in de kathedraal wordt een mis opgedragen en er vinden twee belangrijke processies plaats. De eerste feestelijke is op woensdag, de 'Tarasca' en op donderdag de religieuze processie van 'Corpus Christi. Tijdens de week is er tevens een festival met kermis, feesttenten en kraampjes. Het terrein ligt in de wijk Almanjáyar, iets aan de buitenkant en in het noorden van de stad. Meer info.
Juni - Juli Internationaal Muziek en Dansfestival: Het festival vindt plaats in het Alhambra, de Generalifetuinen, verschillende kloosters en de kathedraal. Het programma bevat o.a. opera-, klassieke muziek-, ballet- en flamenco-opvoeringen.
15 September Fiesta de la Virgen de las Angustias: De feestdag van de heilige van de stad. De gevel van de gelijknamige kerk is bedekt met bloemen en er zijn ook processies en diverse festiviteiten.
12 Oktober Fiesta Nacional de España, een nationale feestdag in heel Spanje. Winkels zijn gesloten en in Granada zal er niet veel georganiseerd zijn rond deze dag.
1 November Fiesta de Todos los Santos, oftewel Allerheiligen, een nationale feestdag in Spanje
November Hocus Pocus festival: Overal in de stad zijn voorstellingen van goochelaars en illusionisten. Officiële website.
6 December Día de la Constitución, oftewel de dag van de grondwet. Nationale vrije feestdag in Spanje die vooral in familiaire kring gevierd wordt.
8 December La inmaculada, de onbevlekte ontvangenis van de heilige maagd Maria. Nationale vrije feestdag in heel Spanje. Niet een heel bijzondere dag in Granada en veel Spanjaarden gebruiken deze vrije dagen om een lang weekend weg te gaan.
25 - 26 December Kerstmis: De weken voor Kerst zal er o.a. op Plaza Bib-Rambla een kerstmarkt zijn.
31 December La Noche Vieja: Oudejaarsavond in kunt u in Granada het beste vieren met het vuurwerk rond Plaza del Carmen, waar om klokslag twaalf uur iedereen 12 druiven eet; op elke klokslag één, uiteraard gevolgd door een glas zelf meegebrachte cava. Daarna verplaatsen de feestelijkheden zich naar de clubs.
granada spanje
Onze lezers beoordelen
4.8 (96.23%) 14 reviews
16 januari 2023 Silvia: "De beste online reisgids over Spanje met leuke tips over de bezienswaardigheden en activiteiten in Spaanse steden."