Spanje / Málaga / El Caminito del Rey

El Caminito del Rey Málaga

Tickets voor het ‘Koningspaadje’ op 59 km van Málaga (Spanje)

Caminito del Rey

Wilt u El Caminito del Rey, oftewel het 'Koningspaadje' bezoeken vanaf Málaga? Alle tips en tickets voor uw wandeling en bezoek aan dit adembenemende wandelpad in Andalusië, Spanje.

Tours & Tickets El Caminito del Rey bezoeken

Tickets

LET OP! Reserveren van Caminito del Rey tickets is aan absolute must aangezien het meestal enkele weken vooraf al is volgeboekt!

Voor het boeken van Caminito del Rey tickets (met eigen vervoer) heeft u drie opties. Voor het bezoeken van Caminito del Rey vanuit Málaga of andere plaatsen aan de Costa del Sol leest u meer verderop deze pagina:

1. Tickets Caminito del Rey

2. Begeleide wandeltocht

Bezoeken met auto

De ingang ligt vlakbij het dorp Ardales, waar u duidelijke bewegwijzering zult zien. Parkeer uw auto op de parkeerplaats ‘Parking Accesso Norte’. Vanaf hier is het nog een paar minuten lopen naar Restaurante El Kiosko Ardales. Vanaf dit restaurant loopt u (met uw gids) in 20 minuten via de voetgangerstunnel richting het controlepunt. Bij het controlepunt begint de echte wandeling van de Caminito del Rey van 3,5 kilometer.

Op het einde van de wandeling kunt u een pendelbus nemen die u terugbrengt naar het startpunt en parking (Kosten € 1,55, doordeweeks om het uur, in het weekend elk half uur). U kunt eventueel ook de 12 kilometer terugwandelen via een andere route (het pad van de Caminito is eenrichtingsverkeer)

Tour vanaf o.a. Málaga

Bent u op vakantie in de buurt van Málaga dan is dit het ideale uitje om de stad te ontsnappen. U kunt heel eenvoudig een georganiseerde dagtocht vanuit bijvoorbeeld Málaga, Torremolinos en Benalmádena en andere plaatsen aan de Costa del Sol boeken via GetYourGuide.nl. Beschikbaarheid en opstapplaatsen verschillen per tour, dus vergelijk onderstaand aanbod van tours goed:

Tijden
  Dinsdag t/m zondags:
 • 29 oktober t/m 25 maart 9.30 – 15.00 uur
 • 26 maart t/m 28 oktober 9.30 – 17.00 uur
 • Gesloten op: maandag, 24, 25 en 31 december, 1 januari
Belangrijk
 • Tijdens de tocht moet u verplicht de aangeleverde helm dragen.
 • Goed schoeisel is vereist (geen slippers).
 • Kinderen onder de acht jaar worden niet toegelaten (er wordt bij iedereen om een ID gevraagd).
 • De Caminito del Rey is een eenrichtingsweg en kunt deze maar via één kant (Ardales aan noordzijde) binnengaan.
 • Neem voldoende water en bescherming tegen de zon mee.
 • Koop tickets vooraf! Dit is geen verkooptruc, maar vaak noodzakelijk (reserveer nu uw tickets)

Caminito del Rey in Spanje

Op 59 kilometer van Málaga liggen de schitterende wandelpaden van de 'El Caminito del Rey' (het ‘Pad van de Koning’), welke na een grondige renovatie sinds 2015 weer te bezoeken zijn. Tegen de steile rotswanden van de Gaitanes-kloof ligt ruim 3 kilometer aan looppaden en bruggen gebouwd met na elke bocht een nieuw adembenemend uitzicht. De totale looproute is bijna 8 kilometer door fantastisch landschap. Wanneer u in de omgeving van Malaga bent en van wandelen houdt, raad ik u absoluut aan deze bijzondere wandeling te maken. Deze route van de Caminito hoort absoluut thuis tussen de beste bezienswaardigheden van Andalusië!

Geschiedenis van het 'Pad van de Koning'

El Caminito del Rey stond in het verleden bekend als een van de gevaarlijkste wegen ter wereld, mede door de soms 100 meter diepe afgronden. De geschiedenis van het wandelpad langs de rotsen gaat terug naar 1901 toen er bij de naburige watervallen van El Chorro en Gaitanejo werd besloten een elektriciteitscentrale te bouwen. Dit smalle pad langs de El Chorro rivier werd mede aangelegd voor het transport van bouwmaterialen. In 1921 werd bij Ardales de dam van Conde del Guadalhorce geopend door koning Alfons XIII, waarbij de koning zelf ook dit gevaarlijke pad had betreden en het ter herinnering de naam ‘Caminito del Rey’ heeft gekregen. Sindsdien heeft de Caminito del Rey jarenlang gediend als een pad voor vervoer met ezels.

Pad van de KoningWandelen over de loopbrug van het 'Pad van de Koning'
El Caminito del ReyBrug als onderdeel van het koningspaadje in Spanje

In 1992 werd het pad afgesloten, doordat het pad zo gevaarlijk was geworden door de vele gaten, kapotte leuningen en ontbrekende stukken. Toch hebben diverse waaghalzen toch het pad proberen te bewandelen, met als resultaat dat het pad een dodelijke reputatie heeft gekregen. In 2015 is het pad weer opengegaan na jarenlange restauratiewerkzaamheden, en mag met stip het mooiste wandelpad van Spanje genoemd worden. U kunt nu 8 kilometer wandelen over het grotendeels houten pad, waarbij u met de vele leuningen, trappen en staalkabels, zich geen enkele zorgen meer hoeft te maken over uw veiligheid.

De wandeling bestaat uit drie delen:
 • Een rustige wandeling naar het begin van de kloof (Ongeveer 2 km)
 • De échte Caminito del Rey, oftewel de route langs de steile rotswanden (Ruim 3,5 km)
 • Een laatste, rustig stuk van het einde van de kloof richting het eindpunt (2 km)

El Caminito del Rey Tickets & Tours

Video: El Caminito del Rey Spanje


El Caminito del Rey vanaf Málaga

De ingang ligt vlakbij het dorp Ardales (dit ligt ruim 50 kilometer van Malaga), waar u duidelijke bewegwijzering zult zien. Parkeer uw auto op de parkeerplaats ‘Parking Accesso Norte’. Vanaf hier is het nog een paar minuten lopen naar Restaurante El Kiosko Ardales. Vanaf dit restaurant loopt u (met uw gids) in 20 minuten via de voetgangerstunnel richting het controlepunt. Bij het controlepunt start de echte Caminito del Rey van 3,5 kilometer.

FAQ Tickets en bezoekersinfo wandelpad

Waar ligt de Caminito del Rey?

De ingang ligt vlakbij het dorp Ardales (dit ligt ruim 50 kilometer van Malaga).

Is de Caminito del Rey vrij te bezoeken?

Nee, u bent verplicht tickets te kopen om de kloof te kunnen betreden. Deze zijn snel uitverkocht, dus reserveer uw tickets altijd vooraf.

Hoelang is de wandeling?

De wandeling is ongeveer 7,5 kilometer.

Hoe bezoek ik de Caminito del Rey vanuit Malaga?

Wanneer u niet beschikt over een eigen auto zijn er een aantal georganiseerde tours vanuit Malaga (en andere plaatsen aan de Costa del Sol) te boeken. Meer info over Caminito del Rey tours.