Spanje / Granada / Alhambra

Alhambra Granada (Spanje)

Het paleis in Granada - Tips, kaartjes en tickets Alhambra bezoeken

Alhambra Granada

Alhambra paleis in Granada Spanje bezoeken en tickets: Alle tips over het fort met de Generalife tuinen: Openingstijden, tickets kopen, kaartjes voor dit Moorse Alhambrapaleis in Granada in Andalusië.

Alhambra Granada Spanje

Alhambra Granada bezoeken: Tips, Tickets & Tours

Bereikbaarheid

U kunt het Alhambra paleis bereiken via een wandeling bergop van 20 minuten (zie onderaan pagina), de taxi / auto (parkeren zie onder bij kaart), de bus C3: Alhambra - Plaza Isabel La Católica of vanuit het centrum voor ongeveer 6 euro met de taxi. Adres: Calle Real de la Alhambra

Alhambra tickets kopen?

Belangrijk 1: Het Alhambra paleis is vaak al weken vooraf uitverkocht en dus is het noodzakelijk uw Alhambra tickets vooraf te kopen (Het is niet meer mogelijk tickets bij het paleis zelf te kopen!) Wilt u het paleis gegarandeerd bezoeken, zult u online tickets moeten kopen.

Belangrijk 2: Het mooiste gedeelte van het Alhambra is het Nasridenpaleis met een beperkte capaciteit van 300 bezoekers per uur. Let altijd goed op of uw tour of ticket inclusief het Nasridenpaleis is!

 • Tickets inclusief Nasridenpaleis, vanaf € 19,75 (boek uw tickets online)
 • Tot 11 jaar gratis entree
 • Tickets zonder Nasridenpaleis, vanaf € 11,00 (reserveer online)
 • Het paleis met gids bezoeken? Bestel dan hier uw rondleiding of via deze website vanaf € 35,00
 • Deze Granada Pas is inclusief de handige 'Hop on hop off trein', waarmee u eenvoudig vanuit het centrum bergop naar het Alhambra kunt gaan.

Alle kaartjes uitverkocht?

 • Geen tickets meer beschikbaar op deze pagina? Kijk ook eens naar de data van onderstaande tours met een gids: tour 1, tour 2, tour 3 of tour 4 (Let wel op of u tickets boekt inclusief het Nasridenpaleis!)

Openingstijden paleis

 • 15 oktober - 31 maart: Dagelijks 8:30 - 18:00 uur Avondbezoek vrijdag en zaterdag 20:00 - 21:30 uur
 • 1 april - 14 oktober: Dagelijks 8:30 - 20:00 uur Avondbezoek dinsdag t/m zaterdag 22:00 - 23:30 uur
 • Gesloten op 25 december en 1 januari

Geschiedenis paleizen Alhambra & Generalife

Het Alhambra is een middeleeuws fort en paleis in Granada en een hoogtepunt van Spanje. Het paleizen complex van het Alhambra stamt uit de periode van de Moorse overheersers (Nashrid sultans) en betekent qasr alhamrā in het Arabisch, oftewel het Rode Paleis. De rode kleur is afkomstig van de rode klein waar de stenen mee vermengd zijn en in het avondlicht het complex een fraaie donkerrode kleur geven. Het fort (Alcazaba) bevindt zich strategisch op een heuvel en is vanuit een groot gedeelte van het centrum van Granada te zien. Binnen de muren van het fort tref je schitterende Arabische Nasriden-paleizen, de prachtige tuinen van zomerpaleis Generalife, imposante Christelijke kerken en middeleeuwse torens.

Granada Alhambra ticketsPatio de los Arrayanes
Alhambra paleis in GranadaMirador de Daraxa

Een Moors paleis in Andalusië

Deze "stad in een stad" werd in de 13e eeuw gebouwd door de Moren op de heuvel Al-Sabika van Granada. Nadat in 1492 het katholieke koningspaar de stad Granada veroverde op de Moren werd ook dit paleis in bezit genomen. In 1526 gaf hun kleinzoon Karel V de opdracht van de bouw van een paleis in renaissance stijl midden in het Alhambra Granada. Bijzonder aan het Alhambra de Granada zijn de vele mooie Moorse versieringen en decoraties uit de periode van Yusuf I en tegenwoordig is het paleis dan ook mooi gerestaureerd: Marmeren zuilen en vloeren, plafonds van fijn houtwerk, muren met indrukwekkende kaligrafieën en booggewelven met geometrische figuren. In de tuinen van het Alhambra staat verder de Parador van Granada. Deze parador is het voormalige klooster van Sint-Franciscus waar vroeger de katholieke koningen werden begraven. Tegenwoordig het hotel in Granada met de beste locatie.

Alhambra bezoeken & tickets

Het Alhambra paleis is dé attractie van Granada en mag absoluut niet ontbreken tijdens uw stedentrip Granada. U kunt zich in het paleis met alle omliggende tuinen gerust een hele dag vermaken. Om zeker te zijn van tickets is het noodzakelijk uw tickets tijdig online te kopen! Elk half uur mogen per tijdslot slechts 300 personen het Alhambra-Nasriden paleis bezoeken en tickets kopen ter plaatse is onmogelijk; het Alhambra is vaak al weken vooraf uitverkocht. Neem geen enkel risico en koop uw tickets tijdig om deze highlight van Spanje niet te missen!

Hoogtepunt: het Nasriden paleis

Het Nasriden paleis is het oorspronkelijk Moorse paleis van de Nasrid Sultans die gedurende de 13e en 14e eeuw het paleis bewoonden. Voor dit paleisgedeelte zijn speciale Alhambra tickets noodzakelijk. Let op dat u hier tickets voor koopt inclusief het Nasridenpaleis (bij veel goedkope aanbieders koopt u alleen tickets voor de tuinen!) Met dit ticket heeft u toegang tot de volgende gebouwen:

 • Het Mexuar: Het oudste gedeelte waar de sultan van Granada zijn ondergeschikten ontving. In deze audiëntiezaal werd over gerechtelijke aangelegenheden en zakelijke geschillen beslist.
 • Palacio de Comares: Dit is het paleis van de sultan welke gebouwd is rond de Patio de los Arrayanes. Het waterreservoir in het midden heeft een prachtige spiegelende werking. In dit Palacio de Comares treft u enkele mooie zalen zoals de ambassadeurszaal, de Sala de Barca en de Torre de Comares met negen slaapkamers.
 • Palacio de los Leones: Het Palacio de los Leones, oftewel het Leeuwenhof paleis uit 1377, bevat een patio met centraal een indrukwekkende marmeren fontein. Deze fontein wordt door twaalf waterspugende leeuwen gedragen en verder door de 124 zuilen van het paleis omgeven wordt. Het Palacio de los Leones moet een weerspiegeling zijn van het paradijs: de 124 witte marmeren zuilen symboliseren de palmbomen, de twaalf leeuwen symboliseren de twaalf tekens van de dierenriem en de vier waterkanalen in de fontein stellen de vier rivieren van het paradijs voor. Rond de patio ligt o.a. de slaapkamer van de sultan en zijn echtgenotes en de Sala de los Reyes voor grote familiefeesten.
 • Mirador de Daraxa: Het verblijf van de harem van de sultan.
 • Los baños, de imposante baden van het paleis die een belangrijk onderdeel waren in de islamitische traditie.
kaartjes AlhambraUitzicht op het Alhambrafort vanaf de wijk El Albaicin
Tickets Alhambra Granada bezoekenPatio de los Leones

Palacio Carlos V, Generalife & Alcazar

Daarnaast treft u rond het Nasriden paleis van het Alhambra Granada de volgende bezienswaardigheden aan:

 • Het Palacio Carlos V: Dit enorme vierkante paleis in Renaissance stijl werd in opdracht van Karel V gebouwd in 1527 en ligt middenin het Alhambra. Dit paleis van Karel V werd dus gebouw na de herovering op de Moren en opvallend is de grote cirkelvormige binnenplaats met twee zuilengalerijen. Architect was Pedro Machuca, een leerling van Michelangelo. In het paleis zijn twee musea gevestigd over het Alhambra en over Hispano-Moorse kunst (Museo de Bellas Artes).
 • Generalife: De schitterend aangelegde tuinen en het naastgelegen zomerpaleis, waar de sultans tot rust kwamen tussen fonteinen, vijvers en groene terrastuinen in het Generalife zomerpaleis. De vele geuren van de kruiden en moestuin maken het paradijslijke plaatje in de Generalife tuinen compleet.
 • Alcazar fort: De militaire vesting en fort uit de 11e eeuw; dubbele vestigingsmuren en machtige torens moesten de stad beschermen. Dit fort vormde de eerste basis om later een onneembare vesting te worden van de Moorse koningen. Vanaf de Torre de la Vela heeft u een schitterend uitzicht over Granada, Sacromonte en de Albaicin wijk.
Granada paleis SpanjePatio Paleis van Karel V in het Alhambra Granada
GeneralifeGeneralife tuinen van het zomerpaleis
Alcazar Granada bezoeken ticketsHet Alcazar, oftewel het fort van de binnenkant

Hoe kom ik bij het Alhambra in Granada?

Het Alhambra ligt op ruim twintig minuten lopen van het centrum van Granada (o.a. Plaza Nueva en de kathedraal). Vanaf het centrum is het bijna anderhalve kilometer heuvelop lopen naar het paleis. U kunt de heuvel via twee zijdes beklimmen, namelijk via de Cuesta de Gomérez of wanneer u in de buurt van de Albaicin-wijk bent via de Paseo de los Tristes.

Parkeren bij het paleis?

Parkeren vlakbij de ingang is mogelijk, maar wel prijzig. Aan de Camino Viejo del Cementerio is een grote parkeerplaats (te bereiken via de Ronda Sur). Parkeerkosten kunnen in hoogseizoen oplopen tot 3 euro per uur. Vanaf de parkeerplaats loopt u in ongeveer een kwartier ook naar de binnenstad.

FAQ Paleis in Spanje

Moet je tickets kopen voor het Alhambra?

Absoluut! Het Alhambra is in het hoogseizoen al zes weken vooraf uitverkocht. Het is daarom echt aan te raden tijdig tickets te reserveren zodat u tijdens uw vakantie het Alhambra kunt bezoeken.

Waar moet ik op letten bij het kopen van tickets?

Doordat het Alhambra al weken vooraf is uitverkocht is er op internet een groot aanbod van tickets en tours. Let op! Niet al dit aanbod is inclusief een bezoek aan het Nasridenpaleis. Dit is het mooiste deel van het Alhambra, welke u eigenlijk niet wilt missen. Check dus altijd goed of uw ticket of tour inclusief het Nasridenpaleis is.

Mag je afwijken van het geboekte tijdslot?

Nee, het is belangrijk dat u arriveert binnen uw geboekte tijdslot. Wanneer u uw tijdslot mist zal het Alhambra u vrijwel zeker niet meer binnen laten.

Tickets zijn uitverkocht. Wat nu?

U heeft een paar opties. Ga 's ochtends heel vroeg naar de kassa waar mogelijk nog geannuleerde kaarten worden aangeboden. De kans hierop zal beperkt zijn. De meest kans heeft u via georganiseerde tours welke meer beschikbaarheid hebben op kortere termijn.

al hambra granada spanje

Italiaanse website Alhambra, Duitse website Alhambra en Engelse site Alhambra Palace

Onze lezers beoordelen
4.8 (96.23%) 14 reviews
21 maart 2023 Silvia: "De beste online reisgids over Spanje met leuke tips over de bezienswaardigheden en activiteiten in Spaanse steden."