Spanje / Bilbao / Activiteiten & Tours

Activiteiten & Tours in Bilbao

8 Activiteiten, dagtochten, boottochten en fietstours in Bilbao

Tours in Bilbao

Alle informatie en tips over activiteiten, fietstours, excursies, boottochten, feestdagen en geplande evenementen in Bilbao voor een citytrip. Activiteiten Bilbao, zoals fietsen, boottochten en kayakken op de Nervion rivier.

Tips voor activiteiten in Bilbao

1. Artxanda funicular

Neem het kabelbaantje naar de top van de Artxanda berg voor een geweldig uitzicht over de stad Bilbao. Meer info over de Artxanda funicular en de berg leest u op deze pagina.

2. Boottocht over de rivier

Maak een rondvaart over de Ria de Bilbao. Via een audioguide hoort u meer over de geschiedenis en cultuur van Bilbao en over de bezienswaardigheden van Bilbao. U kunt kiezen tussen een boottocht van 1 uur met Bilboats over de rivier door Bilbao of een ruim 2 uur durende boottocht waarbij u naar zee vaart en de Vizcayabrug bij het vissersdorp Getxo ziet (meer informatie en reserveren boottocht).

Fietsen Bilbao en fietstochten

3. Op de fiets Bilbao ontdekken

Bilbao is een stad die eenvoudig per fiets te ontdekken is. Huur zelf een fiets of nog veel leuker, ga mee op een van deze georganiseerde fietstochten met gids. In enkele uren zult u snel en op leuke wijze meer te weten komen over de stad Bilbao.

De organisatie BajaBikes biedt verschillende fietstours aan zoals deze highlights fietstour met een Nederlandse gids langs de hoogtepunten van Bilbao, een speciale 'Geheimen van Bilbao' fietstour of ga op pad met een privégids. Meer over de mogelijkheden van fietsen huren en fietstochten boeken leest u op de website van BajaBikes.eu.

4. Bilbao met lokale gids

Maak kennis met Bilbao met behulp van een gepassioneerde lokale gids. Ontdek Bilbao op een andere manier met deze rondleiding op maat, waarbij u handige informatie krijgt over de stad Bilbao en meer te weten komt over de beste plekken om te eten. Reserveren voor deze rondleiding is noodzakelijk.

5. Zwemmen in de Alhóndiga

Het Alhóndiga is een voormalig wijnpakhuis uit de 20e eeuw en is verbouwd tot een multifunctioneel gebouw, het Azkuna Zentroa, met tentoonstellingszalen, een cinema, bibliotheek, fitnesszaal, en op de top, een bijzonder zwembad met prachtige peilers. Het bijzondere in het Alhóndiga is het plafond, waarin u zo nu en dan een zwemmer voorbij ziet zwemmen.

6. Dagtocht of excursie Baskische kust & omgeving Bilbao

- De Baskische kust is zeer indrukwekkend met zijn stranden, havens, bruggen en promenades. Door de snelle metro kan Bilbao toch zeggen dat de stad een strand binnen handbereik heeft. Bezoek deze omgeving van het Baskenland op eigen gelegenheid of eenvoudig via een georganiseerde tour. Interessante plaatsen zijn daarbij de Vizcaya brug, de kapel van San Juan de Gatzelugatza op een rotseiland (35 km), het visserdorpje Bermeo (34 km), de eikenboom van Gernika-Lumo (33 km) of het gebied Las Encartaciones, een magische plaats met de Pozalagua grotten en klassieke auto's in de Loizaga toren (33 km). Ook het Urdaibai Biosphere Reserve is een uniek landschap met de kaap 'Cabo Matxitxako' (34 km). In dit uitgebreide artikel leest u alles over dé 17 leukste Baskenland bezienswaardigheden.

- Andere interessante gebieden in de regio zijn het historische centrum van de steden Vitoria-Gasteiz en Laguardia grenzend aan de regio La Rioja. Een regio vol wijngaarden, donkere bossen en charmante middeleeuwse centra.

- Een andere dagtocht in de regio is een combinatie van Loyola Shrine, Guetaria, Zarautz en San Sebastian, vier typische Baskische plaatsen. Bezoek de kathedraal in Loyola Shrine, het oude centrum van Getaria of de luxueuse badplaats San Sebastian. Een volledig georganiseerde dagtocht kunt u eenvoudig hier boeken.

Nog meer suggesties voor excursies vanuit Bilbao:

7. Hop on hop off Bilbao bus

Zoals elke stad beschikt Bilbao ook over een hop-on-hop-off bus. De route van de bus duurt een uur waarbij u op een eenvoudige manier alle highlights van Bilbao te zien krijgt. De gehele dag mag u in en uitstappen op de route waar u wilt. Tickets voor de Hop on hop off bus kunt u via deze website kopen.

Agenda evenementen en festivals in Bilbao

6 Januari Driekoningen: Belangrijke feestdag in Spanje. 's Avonds op 5 Januari komen de drie koningen met een grote parade waarbij rijkelijk snoep wordt uitgedeeld aan in de stad. 'Día de los Reyes Magos' op 6 januari wordt juist in huiselijke kring gevierd met veel cadeaus.
5 Februari Santa Agueda, festival waarbij koren door de hele stad zingen
Pasen Semana Santa: In de Heilige Week voor Pasen zijn er indrukwekkende processies waarbij religieuze broederschappen door de stad trekken in de Heilige week voor Pasen. Zo is er op Witte Donderdag (Jueves Santo) een grote processie waar met veel gezang van het publiek op de balkons.

Basque FEST: Naast de processies is er in de week voor Pasen ook het Basque FEST, een feestweek rondom de Baskische culturele rijkdom, variërend van concerten, straatshows en traditionele sport en dans (officiële website).
19 Maart San José: Soort van Spaanse vaderdag. Op deze dag wordt Sint Josef geëerd in de kerk en staat de (overleden) vader centraal.
1 Mei Dag van de Arbeid: In tegenstelling tot Nederland is dit een vrije dag in heel Spanje. Hou er rekening mee dat veel winkels en sommige bezienswaardigheden gesloten zijn.
Mei FANT, Bilbao Fantasy Film Festival, meer info op www.fantbilbao.eus
Juni Noche Blanca, de 'witte nacht' met muziek, theater, poezie en veel leven in de straten
Juni BB Race, de Burdeos-Bilbao regatta zeilwedstrijd, meer info op www.bilbaointernational.com
Juli Bilboko Kalealdia, straatfestival met theater en kunst. Meer info op www.bilbokokalealdia.com
16 Juli Virgen del Carmen: Een processie van vissersbootjes ter ere van de Heilige Maagd. vanuit de haven van Santurtzi.
25 Juli Apóstol Santiago: Deze feestdag is gewijd aan de Apostel Sint Jacob met o.a. een grote vuurwerkshow.
31 Juli San Ignacio de Loyola: Feestdag ter ere van de patroonheilige van Bilbao. Op dit festival wordt volop gedanst en lokale producten gegeten
15 Augustus Asunción de la Virgen: Nationale feestdag in het teken van de Maria hemelvaart. Vrije dag voor de Spanjaarden, winkels gesloten en tal van festiviteiten worden in Spanje georganiseerd.
Eind Augustus Semana Grande (Aste Nagusia): Aste Nagusia is dé levendige 9-daagse feestweek van Bilbao met parades, vuurwerk, muziek, folklore en marktjes (officiële website).
Augustus Sterkste man wedstrijden: Vier dagen lang onderdeel van de Semana Grande.
11 Oktober Día de Begoña, festival van de maagd
12 Oktober Fiesta Nacional de España, een nationale feestdag in heel Spanje
1 November Fiesta de Todos los Santos, oftewel Allerheiligen, een nationale feestdag in Spanje
6 December Día de la Constitución, oftewel de dag van de grondwet. Nationale vrije feestdag in Spanje
8 December La inmaculada, de onbevlekte ontvangenis van de heilige maagd Maria. Nationale vrije feestdag in heel Spanje.
21 December Santo Tomás: Groot eetfestijn met de beste landbouwproducten op en rond Plaza Nueva ter ere van San Tomás.
31 December La Noche Vieja: Oudejaarsavond in Bilbao
Bilbao activiteiten stedentrip
Onze lezers beoordelen
4.8 (96.23%) 14 reviews
22 oktober 2023 Silvia: "De beste online reisgids over Spanje met leuke tips over de bezienswaardigheden en activiteiten in Spaanse steden."