Spanje / Bilbao / Puente Colgante

Puente Bizkaia, Portugalete & Getxo

De brug 'Puente Colgante' tussen Portugalete en Getxo

Puente Colgante Bilbao

Alles over de Puente Bizkaia (Vizcayabrug) tussen Portugalete en Getxo op 10 kilometer van de Baskische stad Bilbao. De zweefbrug staat ook bekend als Puente Colgante.

Puente Colgante (Puente Bizkaia) & Getxo

Info Puente Colgante, Getxo & Portugalete

Bereikbaarheid U heeft 3 opties om Getxo te bereiken:
  1. Pak de metro naar Getxo en stap uit bij halte Areeta (of neem de metro naar Portugalete).
  2. Ga met de fiets naar Getxo, bijvoorbeeld met deze leuke fietstour naar Getxo, waarbij een enthousiaste gids u tijdens de 5 uur durende tour op pad neemt. Ook kunt u eenvoudig zelf fietsen huren en zelf de fietspaden langs de rivier volgen.
  3. Verder kunt u de hop-on-hop off boot nemen met een mooie route langs de Ria del Nervión. De route heeft 3 haltes bij de dorpjes Portugalete, Santurtzi en Getxo en loopt onder de "Puente Colgante" door (let op: niet bij alle boottochten kunt u uitstappen).
Prijs
  • 60+ en 5 - 15 jaar: 7,00 €
  • Een reguliere overtocht met de zwevende gondel is mogelijk vanaf 0,45 € per persoon of 1,65 € per auto
  • Ticket voor uitzicht op de voetgangersbrug: 10,50 €
Openingstijden Het uitzichtspunt is dagelijks geopend (openingstijden per dag vindt u hier).
Website puente-colgante.com

Puente Bizkaia over de Nervión

De Puente Colgante is een zweefbrug die de verbinding vormt tussen de voormalige vissersplaatsen Getxo en Portugalete. Via de zweefconstructie kunnen zowel voertuigen als pasagiers 365 dagen per jaar vervoerd worden tussen deze twee stadjes. Deze hangende brug, ook wel Puente Bizkaia (Vizcayabrug) genaamd, ligt op 10 kilometer afstand van het centrum van Bilbao. Een bezoek aan de hangbrug in combinatie met een wandeling door het vissersdorpje Getxo is dan ook zeker een leuke uitje vanuit Bilbao.

Brug in BilbaoPuente Colgante, oftewel de Puente Bizkaia
Puente ColganteDe hangbrug

De metalen Puente Bizkaia is gebouwd in 1893 door Alberto Palacio met als doel de twee oevers van de monding van de rivier de Nervión koppelen zonder hinder voor de scheepvaart. Palacio was een leerling van de bekende Gustave Eiffel (De ontwerper van de Eiffeltoren). Puente colgante betekent in het Spaans 'hangbrug', maar officieel is het een zweefbrug met een lengte van 164 meter over de rivier Ría del Nervión, die ook dwars door de stad Bilbao stroomt. De brug Puente Bizkaia ligt vlak voor het punt waar de Nervión de Cantabrische zee in stroomt. Sinds 2006 staat de Puente Colgante ook op de UNESCO Werelderfgoedlijst, mede omdat de brug in zijn tijd een technisch wonder was met de modernste technieken. De 'Puente Bizkaia'-brug werd vanaf het begin beschouwd als de triomfboog van de nieuw gevormde industriële beschaving.

Uitkijkpunt 'Puente Colgante'

Speciaal voor toeristen is er een loopbrug met prachtig uitzicht bovenop de pilaren, welke te bereiken is via een lift in de pilaren. De Puente Colgante is een leuk uitstapje tijdens uw stedentrip in Bilbao.

Vizcayabrug BlibaoDe loopbrug over de rivier
Puente ColganteUitzicht vanaf de brug op Portugalete

Wat te doen in Getxo?

Behalve de indrukwekkende brug is er in de omgeving van Getxo nog veel meer te doen. Met de metro kunt u ook verder reizen naar de halte 'Algorta', alwaar u de oude haven van Algorta en het vissersdorpje kunt bezoeken. In het dorpje treft u een combinatie van oude gebouwen en gezellige bars waar u pintxos kunt proeven aan de mooie Baskische kust. Een leuke manier om de charme van dit plaatsje en zijn omgeving te ontdekken is met de app 'Getxo Puerto Viejo (Old Port)', waarmee u een huis naar huis route krijgt, waarbij u meer leert over de geschiedenis en eigenaardigheden van de oude haven.

Verder is de omgeving van Getxo geliefd vanwege zijn stranden zoals de populairdere stranden Ereaga en Arrigunaga. Het strand van Gorrondatxe / Azkorri is waarschijnlijk het meest unieke strand vanwege de ligging beschermd door steile kliffen. Het strand van Barinatxe / La Salvaje is geliefd bij surfers en paragliders.

La Galea is een promenade gelegen aan de kust van Getxo en van waaruit u kunt genieten van het beste panoramische uitzicht op de Puerto del Abra. Tijdens een wandeling komt u hier o.a. de Iglesia de Andra Mari, de molen 'El Molino de Aixerrota' een vuurtoren en het fort van La Galea tegen. Verder treft u in Getxo een jachthaven, mooie herenhuizen en is het een perfecte plek om gegrilde vis of een grote verscheidenheid aan pintxos te proeven in een van de vele bars in de stad.

Video impressie Puente Colgante


Locatie Puente Colgante nabij Bilbao

Andere highlights in Bilbao:

Bilbao Bizakaia brug
Onze lezers beoordelen
4.8 (96.23%) 14 reviews
22 oktober 2023 Silvia: "De beste online reisgids over Spanje met leuke tips over de bezienswaardigheden en activiteiten in Spaanse steden."