Spanje / Bilbao stedentrip

Vakantie & Stedentrip Bilbao Spanje

Bilbao bezoeken? Reisgids voor uw citytrip of vakantie Bilbao

Stedentrip Bilbao

Wilt u op vakantie in Bilbao Spanje? Lees onze tips over activiteiten, bezienswaardigheden en hotels in het leuke Baskische Bilbao. Een verrassende stedentrip met het beroemde Guggenheim museum.

Vakantie Bilbao in Spanje?

Bilbao is de grootste stad van het Baskenland. In het Baskisch heet Bilbao dan ook Bilbo. Bilbao heeft ongeveer 350.000 inwoners en is daarmee de tiende stad in Spanje (de hele metropool heeft bijna een miljoen Basken). De industriestad Bilbao ligt aan de rivier Nervión (Ibaizabal in het Baskisch) in Noord-Spanje en ligt tevens aan één van de Pelgrimsroutes naar Santiago de Compostela. De oude havens en scheepswerven zijn in de loop der jaren omgeruild voor gezellige horeca en interessante architectuur. Bilbao is daarbij omgeven door een mooi en vruchtbaar landschap met groene bossen, bergen, steile kusten en stranden van de Golf van Biskaje.

Guggenheim museum, hoogtepunt van uw Bilbao citytrip

Het bekendste museum en bezienswaardigheid van de stad is met stip het Guggenheim Museum van Bilbao. De Baskische stad is hiermee één van de vijf steden op de wereld met haar eigen Guggenheim Museum. Het inwonertal van Bilbao is sinds 1981 flink gedaald, aangezien een steeds meer inwoners naar de Baskische kustplaatsen zijn verhuisd. Het Guggenheim heeft echter voor een geweldige verandering van de stad gezorgd. Na de bouw van dit museum in 1997 werkte dit project als een motor om de industriestad om te toveren in een artistiek plaatje. Voorheen was het een grauwe stad aan de Golf van Biskaje met veel staalindustrie en scheepswerven en een vervuilde Nervión rivier. De riviermond was jarenlang belangrijk voor overzeese handel, visserij en walvisvaarders. Halvewege de jaren 80 verplaatste de havenfunctie steeds meer richting de kust (Getxo, Zierbena en Santurtzi) waardoor de Nervion rivier steeds meer ruimte bood voor ontspannende activiteiten in het hart van Bilbao.

Bilbao citytripHet oude centrum van Bilbao
Bilbao stedentripBilbao aan de Nervion revier

De grote metamorfose van de Baskische stad

Tegenwoordig treft de liefhebber van moderne architectuur naast het Guggenheim museum ook het moderne muziek en Congrescentrum Euskalduna, het vliegveld ontworpen door Calatrava, het Alhondiga en de metro van Norman Foster. Daarnaast is Casco Viejo is met haar zeven straatjes (Siete Calles) het kleine historische hart van de stad én de bron van Baskische gezelligheid. Bovendien ligt de stad aan de historische pelgrimsroute naar Santiago de Compostela en heeft in het historische hart dan ook de Santiagokathedraal liggen. Verder komt u ook culinair gezien aan uw trekken tijdens een citytrip Bilbao Spanje. Het Baskenland staat namelijk bekend om de pintxos, de Baskische versie van tapas en vele restaurants met Michelin-sterren. Het shoppinggebied van Bilbao vindt u rond de straten Abando, Indautxu en de Gran Via. In de Casco Viejo kunt u terecht bij ruim 400 winkeltjes en dwalen door de kleine straatjes voor souveniers.

Aangezien Bilbao in het hart van het Baskenland ligt heeft het een eigen cultuur en geschiedenis. De laatste jaren is de voormalig grauwe industriestad Bilbao helemaal opgebloeid en de vele bezienswaardigheden zorgen ervoor dat Bilbao een leuke bestemming is voor een stedentrip in Spanje. Ook buiten de stad treft u mooie groene bossen en heuvels, gecombineerd met steile kusten, strandjes en pittoreske dorpjes aan zee. Perfect voor een volwaardige vakantie in Spanje.

Top 20 bezienswaardigheden Bilbao

Populaire tijdens stedentrip Bilbao

Guggenheim Bilbao

Guggenheim Museum

De absolute publiekstrekker van Bilbao is het Guggenheim museum. Het opvallende gebouw is zowel met zijn opvallende buitenkant als mede door zijn moderne kunst binnen een echte bezienswaardigheid.

Beste reistijd vakantie Bilbao Spanje

Bilbao Spanje heeft een gematigd maritiem klimaat. Voor Spaanse begrippen heeft Bilbao redelijk milde zomers. De invloed van de zee en westenwind zorgen voor een zacht klimaat, alhoewel Bilbao wel een aantal jaar last heeft gehad van een hittegolf in de zomer. Bilbao is eigenlijk het hele jaar door prima te bezoeken met een stedentrip of vakantie. De temperatuur in Bilbao is bijna altijd prima en zelfs in de winter wordt het vaak niet kouder dan 14 graden. De lente en de herfst is de periode dat de meeste regen in Bilbao en het Baskenland valt. Over het algemeen is het tijdens eens Bilbao citytrip zeer goed toeven in juni en september. Aan de noordkust zult u in verband met de lagere temperatuur en de hoge neerslag in voor- en najaar meer gebonden zijn aan de zomermaanden.

Weer jan feb mrt apr mei jun jul aug sep okt nov dec
gem. maximum (°C) 11 13 14 16 19 22 25 24 24 20 15 12
gem. minimum (°C) 4 4 6 7 9 12 14 14 13 10 7 5
dagen met neerslag 17 16 14 18 16 12 11 12 12 14 16 16
zonuren per dag 3 3 4 4 5 6 7 6 5 4 3 2

Taal in Baskenland

Bilbao ligt net als San Sebastian in het Baskenland waar twee officiële talen worden gesproken: het Baskisch (=Euskadi) en Spaans. Met uitzondering van Spanjaarden afkomstig uit andere delen van Spanje, spreekt iedereen beide talen in Bilbao. De oorsprong van de Baskische taal is onbekend. Het lijkt in elk geval op geen enkele andere taal en verschilt erg van het Spaans en andere talen in Europa. De bewegwijzering in het Baskenland is vaak in het Baskisch. Op de meeste toeristische plekken in Bilbao kunt u ook prima terecht met de Engelse taal. Baskisch zal voor de gewone toerist onbegrijpbaar zijn.

Video sfeerimpressie stedentrip Bilbao


Waar ligt Bilbao in Spanje?

Bilbao ligt in het noorden van Spanje in het Baskenland. De Spaanse hoofdstad Madrid ligt 323 kilometer ten zuiden en Barcelona ligt op 468 kilometer in oostelijke richting. De grote steden die het dichtste bij liggen voor een citytrip zijn Santander (102 km), San Sebastian (101 km), Burgos (156 km) en Gijon (264 km).

Nuttige links: Guggenheim, Tripadvisor, Toeristenbureau

Bilbao stedentrip
Onze lezers beoordelen
4.8 (96.23%) 14 reviews
22 oktober 2023 Silvia: "De beste online reisgids over Spanje met leuke tips over de bezienswaardigheden en activiteiten in Spaanse steden."