Spanje / Bilbao

Bilbao stedentrip

Bilbao bezoeken & Bezienswaardigheden Bilbao Spanje

Bilbao

Bilbao bezienswaardigheden; Alles over Bilbao bezoeken, een stedentrip Bilbao in Spanje; tickets, Guggenheim, bezienswaardigheden, hotels, highlights, top 10, tips, activiteiten in deze Spaanse stad Bilbo.

Bilbao bezoeken voor een stedentrip

Bilbao is de grootste stad van het Baskenland. In het Baskisch heet Bilbao dan ook Bilbo. Bilbao heeft ongeveer 350.000 inwoners en is daarmee de tiende stad in Spanje (de hele metropool heeft bijna een miljoen Basken). De industriestad Bilbao ligt aan de rivier Nervión (Ibaizabal in het Baskisch) in Noord-Spanje en ligt tevens aan één van de Pelgrimsroutes naar Santiago de Compostela. De oude havens en scheepswerven zijn in de loop der jaren omgeruild voor gezellige horeca en interessante architectuur. Bilbao is daarbij omgeven door een mooi en vruchtbaar landschap met groene bossen, bergen, steile kusten en stranden van de Golf van Biskaje.

bilbao bezoekenAan de oever van de Nervion rivier het Guggenheim museum van Bilbao (iStock.com/LucVi)

Bilbao & Guggenheim museum

Het bekendste museum en bezienswaardigheid van de stad is met stip het Guggenheim Museum Bilbao. De Baskische stad is hiermee één van de vijf steden op de wereld met haar eigen Guggenheimmuseum. Het inwonertal van Bilbao is sinds 1981 flink gedaald, aangezien een steeds meer inwoners naar de Baskische kustplaatsen zijn verhuisd. Het Guggenheim heeft echter voor een geweldige verandering van de stad gezorgd. Na de bouw van dit museum in 1997 werkte dit project als een motor om de industriestad om te toveren in een artistiek plaatje. Voorheen was het een grauwe stad aan de Golf van Biskaje met veel staalindustrie en scheepswerven en een vervuilde Nervión rivier. De riviermond was jarenlang belangrijk voor overzeese handel, visserij en walvisvaarders. Halvewege de jaren 80 verplaatste de havenfunctie steeds meer richting de kust (Getxo, Zierbena en Santurtzi) waardoor de Nervion rivier steeds meer ruimte bood voor ontspannende activiteiten in het hart van Bilbao.

De grote metamorfose van Bilbao

Tegenwoordig treft de liefhebber van moderne architectuur naast het Guggenheim museum ook het moderne muziek en Congrescentrum Euskalduna, het vliegveld ontworpen door Calatrava, het Alhondiga, de metro van Norman Foster. Daarnaast is Casco Viejo is met haar zeven straatjes (Siete Calles) het kleine historische hart van de stad én de bron van Baskische gezelligheid.

Bovendien ligt de stad aan de historische pelgrimsroute naar Santiago de Compostela en heeft in het historische hart dan ook de Santiagokathedraal liggen. Verder komt u ook culinair gezien aan uw trekken tijdens een citytrip Bilbao. Het Baskenland staat namelijk bekend om de pinxtos, de Baskische versie van tapas en vele restaurants met Michelin-sterren.

Aangezien Bilbao in het hart van het Baskenland ligt heeft het een eigen cultuur en geschiedenis. De laatste jaren is de voormalig grauwe industriestad Bilbao helemaal opgebloeid en de vele bezienswaardigheden zorgen ervoor dat Bilbao een leuke bestemming is voor een stedentrip in Spanje. Ook buiten de stad treft u mooie groene bossen en heuvels, gecombineerd met steile kusten, strandjes en pittoreske dorpjes aan zee. Perfect voor een volwaardige vakantie in Spanje.

Bezienswaardigheden Bilbao Spanje

Klik voor de top 10 bezienswaardigheden Bilbao

Het weer in Bilbao Spanje

Bilbao heeft een gematigd maritiem klimaat. Voor Spaanse begrippen heeft Bilbao redelijk milde zomers. De invloed van de zee en westenwind zorgen voor een zacht klimaat, alhoewel Bilbao wel een aantal jaar last heeft gehad van een hittegolf in de zomer. Bilbao is eigenlijk het hele jaar door prima te bezoeken. Het weer in Bilbao is bijna altijd prima en zelfs in de winter wordt het vaak niet kouder al 14 graden. De lente en de herfst is de periode dat de meeste regen in Bilbao en het Baskenland valt. Over het algemeen is het in Bilbao zeer goed toeven in juni en september. Aan de noordkust zult u in verband met de lagere temperatuur en de hoge neerslag in voor- en najaar meer gebonden zijn aan de zomermaanden.

Weer Bilbao Spanje jan feb mrt apr mei jun jul aug sep okt nov dec
gem. maximum (°C) 11 13 14 16 19 22 25 24 24 20 15 12
gem. minimum (°C) 4 4 5 7 9 12 14 14 13 10 7 5
dagen met neerslag 17 15 14 18 16 13 11 12 12 14 16 16
zonuren per dag 3 3 4 4 5 6 7 6 5 4 3 2

Shoppen in Bilbao

Het shoppinggebied van Bilbao vindt u rond de straten Abando, Indautxu en de Gran Via. In de Casco Viejo kunt u terecht bij ruim 400 winkels en dwalen door de kleine straatjes voor souveniers.

Taal in Baskenland

Bilbao ligt net als San Sebastian in het Baskenland waar twee officiële talen worden gesproken: het Baskisch (=Euskadi) en Spaans. Met uitzondering van Spanjaarden afkomstig uit andere delen van Spanje, spreekt iedereen beide talen in Bilbao. De oorsprong van de Baskische taal is onbekend. Het lijkt in elk geval op geen enkele andere taal en verschilt erg van het Spaans en andere talen in Europa. De bewegwijzering in het Baskenland is vaak in het Baskisch. Op de meeste toeristische plekken in Bilbao kunt u ook prima terecht met de Engelse taal. Baskisch zal voor de gewone toerist onbegrijpbaar zijn.

Bilbao in 10 foto's

Museum Guggenheim BilbaoHet opvallende Guggenheim museum (iStock.com/LucVi)
historische centrum van BilbaoHet Ariaga-theater in het centrum (iStock.com/Mimades)
Las Siete Calle in BilbaoEen van Las Siete Calle in Bilbao (iStock.com/PocholoCalapre)
Mercado de la Ribera BilbaoDe Ribera-markt gelegen aan de rivier (iStock.com/traumschoen)
parque etxebarria bilbao park uitzichtParque Etxebarria in Bilbao (iStock.com/kissenbo)
Brug in BilbaoPuente Colgante, oftewel de Vizcayabrug (iStock.com/Mimadeo)
kathedraal bilbaoDe Santiago Kathedraal (iStock.com/Fabio_Marcino)
zubizuri brug bilbaoDe Zubizuribrug over de Nervion-rivier (iStock.com/LucVi)
plaza nueva bilbao pleinHet levendige Plaza Nueva in de oude wijk Casco Viejo (iStock.com/Txiriguili)
station bilbaoHet station Abando van Bilbao (stock.adobe.com ©NoraDoa)
Ayuntamiento Bilbao StadhuisHet stadhuis van Bilbao op de rechteroever van de rivier de Nervión (iStock.com/Belyay)
Pinxtos eten BilbaoPintxos in Bilbao (iStock.com/kissenbo)

Video sfeerimpressie stedentrip Bilbao


Waar ligt Bilbao in Spanje?

Bilbao ligt in het noorden van Spanje in het Baskenland. Madrid ligt 323 kilometer ten zuiden en Barcelona ligt op 468 kilometer in oostelijke richting. De grote steden die het dichtste bij liggen voor een citytrip zijn Santander (102 km), San Sebastian (101 km) en Gijon (264 km).

Bezienswaardigheden Bilbao

Ga direct naar een van de bezienswaardigheden tijdens uw citytrip of stedentrip Bilbao in het Baskenland van Spanje: Basilica de Begoña, Funicular de Artxanda, Guggenheim, Historisch centrum, Kathedraal van Bilbao, Mercado de la Ribera, Museo de Bellas Artes, Teatro Arriaga, Zubizuri brug

Nuttige links: Guggenheim, Tripadvisor, Toeristenbureau

Bilbao stedentrip