Spanje / Bilbao / Zubizuri

Zubizuri brug Bilbao

Bilbao zubuzuri brug

Zubizuri brug Bilbao: Alles over deze brug van Santiago Calatrava. Zubizuri is een bezienswaardigheid in de Spaanse stad Bilbao in het Baskenland. Puente Zubu Zuri bezoeken.

Zubi Zuri brug Bilbao

Praktische informatie bezoeken Zubizuri brug Bilbao

Adres: Campo de Volantín Pasealekua, 22 Bilbao
Metro: Moyua of Abando (ongeveer 600 meter lopen)

Zubizuri, de 'witte brug' van Bilbao

De Zubizuri brug is een voetgangersbrug over de rivier de Nervión in Bilbao. Zubizuri betekent in het Baskisch "Witte Brug" in het Baskisch en wordt door de Basken ook wel Campo Volantin Bridge of Puente del Campo Volantin genoemd. De boogbrug is een ontwerp van Valenciaanse architect Santiago Calatrava en werd gebouwd tussen 1994 en 1997. De architect Calatrava is vooral beroemd van zijn ontwerp van de 'Ciudad de las Artes y las Ciencias' in Valencia, maar Calatrava is ook ontwerper van het vliegveld van Bilbao (genaamd La Paloma, oftewel de duif).

De brug bestaat uit twee platformen die via een hellende boog met elkaar verbonden zijn. De Zubi Zuri brug verbindt het ‘Guggenheim museum’ met de oever aan de andere zijde van de Nervión. Samen met het Guggenheim was deze Zubizuri brug een van de projecten om de stad Bilbao een nieuwe modernere uitstraling te geven.

Het 'tapijt' van de Zubuzuri brug

De Zubizuri brug is berucht geworden als gevolg van het glasoppervlak dat erg glad wordt als het regent (probleem: in Bilbao 128 dagen per jaar regen). De stad heeft het probleem opgelost door het gebruik van een artistiek tapijt. Het tapijt veroorzaakt echter nieuwe problemen, aangezien sterke wind in staat zou zijn om het tapijt met een persoon op te tillen van de grond.

Een ander probleem was dat de Zubizuri brug niet aansloot op de bestaande verkeersroutes. Een andere architect kreeg de opdracht om de brug wel aan te laten sluiten, maar doordat dit inbreuk was op het intellectuele eigendom van Calatrava daagde hij de stad Bilbao voor de rechter. Hij won zijn zaak, maar kreeg 'slechts' 30.000 euro in plaats van de geeiste 3 miljoen euro schadevergoeding.

zubizuri brug bilbaoDe Zubizuribrug over de Nervion-rivier van Bilbao (iStock.com/LucVi)

Lokatie Zubizuri brug Bilbao

De Calatrava-brug ligt vlak naast het Guggenheim museum van Bilbao over de rivier de Nervion. De brug verbindt de wijk 'Campo Volantin' op de rechteroever met 'Uribitarteop' de linkeroever van de rivier.

Vlakbij de Zubizuribrug liggen ook:

Guggenheim museum Bilbao
Funicular de Artxanda kabelbaan
Casco Viejo, historisch centrum Bilbao
Maritiem museum Bilbao

Guggenheim Museum

Funicular de Artxanda
Casco Viejo
Maritiem museum
Bilbao brug