Spanje / Bilbao / Guggenheim museum

Guggenheim museum Bilbao

Het Guggenheim museum in Bilbao bezoeken & tickets

Guggenheim Bilbao

Museo Guggenheim Bilbao bezoeken? Alle informatie en tickets het Museum Guggenheim in Bilbao, het museum dat de belangrijkste bezienswaardigheid is in het Bilbao.

Bilbao Guggenheim museum

Bezoeken Museo Guggenheim - Tickets & Info

Bereikbaarheid

Te voet in het centrum (Avenida Abandoibarra 2) of metrohalte Moyua, exit: “Ercilla-Guggenheim”

Guggenheim Tickets

  • Tickets volwassenen: € 16,00
  • Tip Een leuke manier om het museum te bezoeken is met deze rondleiding waarbij een gids u alles vertelt over het museum en uw tickets voor het museum zijn inbegrepen.
  • Studenten (18 - 26 jaar) & 65+: 8,00 € / Kinderen tot 18 jaar gratis
Reserveer een rondleiding

Openingstijden

  • Dinsdag t/m zondag: 10:00 - 19:00 uur
  • Soms geopend op maandag
  • Het museum is gesloten op 25 december en 1 januari. Op 24 en 31 december gesloten om 17:00 uur

Het Museum Guggenheim Bilbao is een van de vijf Guggenheim musea op de wereld (Naast New York, Berlijn, Venetië en de nieuwste in Abu Dhabi). Het is een museum voor moderne en experimentele kunst en worden beheerd door de New Yorkse Solomon R. Guggenheim Foundation. Sinds de komst in 1997 van het 'Museo Guggenheim Bilbao' heeft het toerisme in deze Spaanse stad een flinke groei ondergaan, waarbij de stad zijn grauwe beeld van arbeider,- en havenstad verruilde voor een hipper imago.

Museum Guggenheim BilbaoDe opvallende titanium buitenkant van het museum
Tickets Guggenheim BilbaoDe Flower Puppy bij de ingang van het museum

Het Guggenheim Bilbao, een bijzonder gebouw

Het bijzondere gebouw is ontworpen door de Amerikaanse architect Frank O. Gehry en is aan de buitenkant bedekt met opvallende schubvormige titanium platen. Het gebouw doet denken aan een groot schip, varend op zee. De architect Gehry heeft hierbij gedacht aan de lange visserstraditie van Bilbao. Het glanzende oppervlakte van titanium wekt met het glimmen door de zon de illusie van vissenschubben. De pleinen rondom het museum zijn vrij toegankelijk te bewandelen en opvallende kunstwerken buiten het museum zijn o.a. de kenmerkende Flower Puppy van de kunstenaar Jeff Koons en een reuzenspin (met een marmeren ei) van de Franse kunstenaar Louise Bourgeois.

Daarnaast bevat het gebouw veel glazen wanden die de kunstwerken moeten beschermen tegen warmte en zonlicht, maar geven ook mooi natuurlijk licht in het museum. Het gebouw is een kunstwerk op zich en heeft bijna 11.000 m2 oppervlakte voor tentoonstellingen.

Museum Guggenheim BilbaoDe opvallende titanium buitenkant van het museum
GuggenheimOpvallende kunstwerken rondom het Guggenheim museum

Collectie Guggenheim museum Bilbao

Het bezoek van het museum begint in het centrale en lichte atrium, het hart van het museum met opvallende liften en wandelpaden. Rondom het atrium zijn drie etages met tentoonstellingsruimtes bestaande uit totaal 20 galerijen. De (soms wisselende) collectie is erg gevarieerd van moderne kunst tot werken van grote kunstenaars als Picasso, Salvador Dalí, Richard Serra, Joseph Beuys en Andy Warhol. Alle werken uit de collectie en tentoonstelling komen uit de periode van halverwege de 20e eeuw tot heden.

Guggenheim bezoeken & tickets

Het Museo Guggenheim is terecht dé publiekstrekker van zowel Bilbao als het Baskenland en mag niet ontbreken tijdens uw stedentrip Bilbao. Voorkom wachtrijen bij de kassa en koop uw skip the line tickets vooraf online zonder extra kosten. Uw tickets bestelt u eenvoudig online via deze betrouwbare aanbieder (tijdelijk alleen rondleidingen met gids te boeken).

Lunchen in het museum?

Eten in het museum? Naast een standaard bistro om te lunchen beschikt het museum ook over het 'Nerua'-restaurant met een Michelin-ster. Reserveren voor dit sterren-restaurant is vaak noodzakelijk.

Video Museo Guggenheim Bilbao

Website: guggenheim-bilbao.eus

Waar ligt het museum in Bilbao?

Vlakbij het museum liggen:

Bilbao guggenheim museum

FAQ Guggenheim Spanje

Wat is er te zien in het Guggenheim van Bilbao?

Het museum draait om moderne kunst, zowel bestaande uit vaste als wisselende collecties. Maar ook buiten het museum kunt u (gratis) genieten van verschillende moderne kunstwerken, zoals de Flower Puppy. Daarnaast is het gebouw met het spiegelende titanium een bezienswaardigheid op zich. Meer info Guggenheim Bilbao.

Wie heeft het museum ontworpen?

Het museum, geopend in 1997, is ontworpen door de Canadees-Amerikaanse architect Frank Gehry en is een voorbeeld van deconstructivistische architectuur. De Flower Puppy bij de ingang in van de Amerikaanse kunstenaar Jeff Koons.

In welke steden ligt een Guggenheim museum?

De twee bekendste musea zijn het Guggenheim Bilbao en het Solomon R. Guggenheim Museum in New York. Verder ligt in Venetië de Peggy Guggenheim Collection en staat gepland dat vermoedelijk in 2022 in Abu Dhabi een vierde museum gaat openen.

Wat is er verder te doen in Bilbao?

Het Baskische Bilbao beschikt over een leuk historisch centrum (Casco Viejo) met sfeervolle straatjes waar u goed kunt genieten van pintxos. Andere bezienswaardigheden zijn de Santiago kathedraal, de Funicular Artxanda (tandradbaan), het Museo de Bellas Artes en de Basilica de Begoña. Lees alles over de Bilbao bezienswaardigheden.

Onze lezers beoordelen
4.8 (96.23%) 14 reviews
21 maart 2023 Silvia: "De beste online reisgids over Spanje met leuke tips over de bezienswaardigheden en activiteiten in Spaanse steden."