Spanje / Córdoba / Joodse wijk

Judería - Joodse wijk Córdoba

Joodse wijk Cordoba

Judería (Joodse wijk) Córdoba: Alles over de Joodse wijk Juderia in Córdoba op Spaansesteden.nl. Alle bezienswaardigheiden in deze Joodse wijk in de Spaanse stad Córdoba in Andalusië.

De Joodse wijk van Córdoba bezoeken

De Judería is de Joodse wijk van Córdoba. Het is een wijk met smalle en bloemrijk straatjes, pittoreske huisjes, kleine pleintjes en uiteraard de Joodse synagoge. Córdoba heeft een grote Joodse geschiedenis. Zo leefde tijdens de Arabische periode een grote Joodse bevolkingsgroep op vreedzame en sociale wijze samen met de Moren. Zo namen de Joden hier het Arabische schrift over en andere Moorse gebruiken, met als gevolg dat ook de nodige hoge functies in handen van de Joden kwamen. In 1492 werden zowel de Moren als de Joden verdreven door de katholieken, waarbij deze schitterende Joodse wijk in Córdoba werd achtergelaten.

Midden in de Joodse wijk ligt de belangrijkste bezienswaardigheid van Córdoba, de Mezquita en aan de zuidkant grenst de wijk met de Guadalquivir. Als toerist komt u in deze Joodse wijk volop aan uw trekken. Naast de genoemde bezienswaardigheden treft u in deze Judería veel leuke kleine tapasbarretjes, maar ook heeft de Joodse wijk een enorm winkelaanbod van souvenierwinkeltjes.

Tip: Bent u maar een korte periode in Cordoba? Dan is de leukste manier om de Joodse wijk en de Mezquita te bezoeken via deze tour, waarbij u in 2,5 uur onder leiding van een gids alle hoogtepunten van de Joodse wijk zult bekijken.

Bezienswaardigheden in de Joodse wijk Judería

Mezquita Cordoba moskee en kerk

Mezquita Córdoba

De kathedraal en moskee van Córdoba. De Mezquita is absoluut de nummer 1 bezienswaardigheid van Cordoba.

Alcazar de los reyes christianos

Alcazar de los Reyes Christianos

Een paleis in Arabische en Christelijke stijlen van de Katholieke koningen Ferdinand en Isabel met schitterende tuinen.

Synagoge in Cordoba

Synagoge van Córdoba

Het Joodse gebedshuis uit 1315 met de Hebreeuwse inscripties.

Puente romano, brug in CordobaPuente Romano, de romeinse brug van Córdoba
Callejon de las floresCallejon de las flores, een pittoresk smal straatje vol met kleurige bloemen. De ideale plaats voor een fotomomentje met op de achtergrond de Mezquita.
Casa de Sefarad

Casa de Sefarad (Calle Judios). Gelegen in een prachtig oud huis biedt dit museum een fascinerend inzicht in het leven van de voormalige Joodse bevolking van de stad.

  • Officiële website
  • 4 euro entree
  • Maandag t/m vrijdag 10:00 - 18:00 uur
  • Weekend en feestdagen 11:00 - 19:00 uur
Casa Andalusi Cordoba

Casa Andalusí (Calle Judios 12) is een huis uit de 12e eeuw met de nodige kitsch. Het huis stamt uit de Moorse bloeitijd van Córdoba en heeft o.a. kleine exposities, een binnenplaats met fontein en een kelder met Romeinse mozaïeken, maar geeft een mooi beeld over het leven in de 12e eeuw.

Joodse wijk cordobaBloemrijke straatjes van de Joodse wijk (iStock.com/bennymarty)

Lokatie Judería - Joodse wijk Córdoba

cordoba stedentrip