Spanje / Blog / Paradores Spanje

Paradores Spanje

Wat is de mooiste parador in Spanje? De 18 meest unieke paradores (hotels)

Paradores Spanje

Zoekt u een Parador in Spanje? Een overzicht van alle Spaanse paradores (hotels) per regio en de Top 18 van meest unieke en beste Paradores in Spanje:

Parador in Spanje

Bent u op zoek naar unieke locaties in Spanje om tijdens uw vakantie te overnachten? Overweeg dan eens een verblijf bij een van ruim 90 paradores die Spanje rijk is. Tijdens mijn rondreizen door Spanje waren dit veelal unieke overnachtingen op bijzondere locaties en in luxe, maar toch betaalbare hotels.

Wat zijn paradores? - Unieke hotels in Spanje

Een parador is eigenlijk niets anders dan een ‘Spaans staatshotel’. Al in het begin van de 20e eeuw besloot de Spaanse regering om een eigen hotelinfrastructuur te creëren om zo (met name buitenlandse) reizigers te kunnen voorzien van goede hotels. Destijds was het imago van de Spaanse hotels niet al te hoog. Zo werd in 1928 de eerste parador van Spanje geopend, namelijk de Parador de Gredos, welke een goede uitvalsbasis was om het prachtige landschap van het Gredos gebergte te ontdekken in de omgeving van Ávila. Alle hierna geopende paradores werden steeds gevestigd op unieke locaties. Met name in historisch belangrijke monumenten zoals kastelen, paleizen en kloosters, waarbij op deze manier tegelijkertijd werd voorkomen dat de veelal verlaten monumenten volledig in verval zouden raken. Andere paradores werden weer gevestigd op unieke locaties in Spanje met vaak uitzicht op het prachtige landschap. Wat de nu ruim 90 paradores gemeen hebben is dat ze stuk voor stuk uniek zijn, een bepaalde luxe uitstralen en in de goede restaurants vaak de regionale gastronomie wordt voorgeschoteld aan de gasten. Eigenlijk bent u bij elke parador die u zou boeken gegarandeerd van een bepaalde luxe en kwaliteit, maar een aantal paradores zijn toch net iets meer uniek dan andere. Mijn selectie van de 18 meest unieke paradores in Spanje:

Top 18 - Mooiste Parador in Spanje

parador Spanje

1. Klooster van Santo Estevo

Santo Estevo de Ribas de Sil in Galicië

"Het klooster van Santo Estevo is omgebouwd tot een schitterende parador, gelegen in de prachtige groene binnenlanden van de regio Galicië (de Ribeira Sacra). Een parador om echt tot rust te komen in de natuur."

unieke hotels Spanje

4. Santiago de Compostela

Santiago de Compostela in Galicië

"Een fantastische parador gevestigd in het Hostal dos Reis Católicos, een voormalig hospitaal voor pelgrims die de aangrenzende kathedraal van Santiago bezochten op het einde van hun pelgimstocht. Mogelijk het ‘oudste hotel ter wereld’ in een schitterend en elegant gebouw."

spaanse staatshotels

5. Kasteel van Alarcón

Alarcón in Castilla-La Mancha

"Deze parador is gevestigd in een Moors kasteel uit de 8e eeuw en is gelegen bij de rivier de Júcar. Het ligt indrukwekkend boven het middeleeuwse plaatste Alarcón en is een magische plek om te overnachten met zijn prachtige uitzicht."

paradores

6. Parador de Chinchón

Chinchón in de regio Madrid

"Het plaatsje Chinchón bij Madrid staat bekend om zijn Plaza Mayor met de groene houten balkons. Niet ver hiervan af ligt in een oud 17e eeuws Augustijner klooster met heerlijke tuinen bij de kloostergang deze Parador de Chinchón gevestigd."

uniek overnachten Spanje

8. Kasteel van Cardona

Cardona in Catalonië

"In Catalonië ligt de Parador de Cardona, gevestigd in een middeleeuws kasteel bovenop de heuvel bij het charmante stadje Cardona. Het staatshotel biedt schitterend panoramisch uitzicht en het 9e eeuwse kasteel is helemaal in stijl ingericht."

spaanse paradores

9. Parador de Granada

Granada in Andalusië

"Deze Spaanse parador is gevestigd in een oud klooster op het terrein van het wereldberoemde Alhambra paleis in Granada. Het sfeervolle hotel gelegen in de mooie Generalife tuinen is met stip het mooiste hotel als u het Alhambra en Granada wilt bezoeken. "

mooiste parador Spanje

10. Parador de Trujillo

Trujillo in Extremadura

"Trujillo, bekend vanwege zijn kasteel, is een van de mooiste steden van Extremadura. In het 16e eeuwse klooster van Santa Clara met tal van elementen uit de Renaissance vindt u de sfeervolle en rustieke Parador de Trujillo."

beste parador in Spanje

12. Parador de Jaén

Jaén in Andalusië

"Helemaal op de top van de heuvel bij Jaén ligt het gerenoveerde kasteel van Santa Catalina. Vanuit deze parador in Spanje heeft u een schitterend uitzicht over de leuke stad Jaén en de vele olijfvelden in de omgeving."

parador Spanje

13. Parador de Cuenca

Cuenca in Castilla-La Mancha

"In het voormalige 16e-eeuwse klooster van San Pablo, schitterend gelegen aan de rand van het ravijn van Cuenca, is nu het mooiste hotel uit de regio gevestigd, de ‘Parador de Cuenca’. De ideale uitvalsbasis om deze unieke stad te bezoeken."

parador hotel Spanje

14. Jarandilla de la Vera

Jarandilla de la Vera in Extremadura

"Deze parador is gevestigd in een 15e -eeuws kasteel-paleis, welke beschut is gelegen in het in het rustieke landschap van de Tiétar vallei in de regio Extremadura. Het kasteel heeft een bijna middeleeuwse sfeer en is de plek om tot rust te komen."

parador Spanje hotels

15. Kasteel van Tortosa

Tortosa in Catalonië

"Het 10e-eeuwse kasteel van Tortosa is zorgvuldig gerestaureerd tot een luxe hotel, maar heeft veel van zijn oude charme behouden. Het stadje is gelegen in het Catalaanse Beceite-gebergte en heeft uitzicht over de groene Ebro-vallei en de oude stad Tortosa."

parador

16. Paleis van Olite

Olite in Navarra

"In de noordelijke regio Navarra ligt het leuke stadje Olite met als bezienswaardigheid het 15e -eeuwse kasteel en paleis van Olite. Een deel van dit paleis is omgebouwd tot een parador met karakteristieke middeleeuwse elementen."

spanje parador

17. Parador de Ronda

Ronda in Andalusië

"Dit viersterrenhotel is gevestigd in het voormalige stadhuis van het witte stadje Ronda in Andalusië en biedt spectaculair uitzicht op de kloof van Ronda. Elke kamer van deze parador heeft een eigen balkon met uitzicht op de bergen."

Kaart met alle paradores in Spanje

Bovenstaande 18 mooiste paradores vindt u in onderstaande kaart terug met de 'rode sterren'. Alle andere paradores in Spanje (alleen het vasteland) zijn aangegeven met een 'blauwe stip'. Zoom in op de kaart om meer te weten te komen over de verschillende paradores die uw kunt bezoeken in uw vakantie regio. Klik op de stip voor meer informatie over het betreffende hotel: