Spanje / Ibiza

Ibiza bezienswaardigheden

Ibiza

Wat zijn de Ibiza bezienswaardigheden? Ibiza staat vooral bekend om zijn hippe clubs en feesten tot in de ochtend, maar het heeft véél meer te bieden dan dat. Wat doen op Ibiza?

Top 5 bezienswaardigheden op Ibiza

Ibiza staat vooral bekend om zijn hippe clubs en feesten tot in de ochtend, maar het heeft véél meer te bieden dan dat. Het Spaanse eiland, dat behoort tot de Balearen, heeft een oppervlakte van 571 km2. Ter vergelijking: dat is ongeveer drie keer zo groot als de eveneens geliefde vakantiebestemming Texel. Op Ibiza wonen ongeveer 132.000 mensen, die jaarlijks gezelschap krijgen van tussen de drie en vier miljoen toeristen uit alle uithoeken van de aardbol.

De geschiedenis van Ibiza

Uit recente opgravingen blijkt dat de eerste nederzettingen op Ibiza meer dan drieduizend jaar geleden gesticht werden. Het heeft er alle schijn van dat de Carthagers de eerste bewoners van Ibiza waren. Zij ontdekten het eiland in 645 voor Christus en het beviel ze er kennelijk zó goed, dat ze er altijd bleven wonen. Ze noemden de stad Ibossim.

Carthagers waren van huis uit nijverige kooplieden en handelaren. Hun ondernemingsgeest introduceerden ze op Ibiza en daardoor werd het eiland meteen een belangrijk handelscentrum. Ibiza had daarvoor alles: een grote haven en dito stadsmuren. Het belangrijkste handelswaar was zeezout.

Visite van de Romeinen

Door de jaren heen kregen de Carthagers nog regelmatig visite. Zo’n vijf eeuwen na hun eerste voet op Ibiza kwamen de Romeinen aan de macht. Zij noemden het eiland Ebusus. Sporen van de aanwezigheid van de Romeinen kun je vinden bij de poorten van Dalt Vila, de oogverblindende oude stad van Ibiza. Daar tref je twee kopieën van Romeinse sculpturen. En in Santa Eulalia kun je de oude, recentelijk gerestaureerde Romeinse brug bewonderen.

Ook na de val van het Romeinse Rijk bleef Ibiza zijn aantrekkingskracht op de verschillende volkeren houden. In de negende eeuw zetten de Arabieren voet aan wal. Aangezien zij bijna vijfhonderd jaar op Yebisah bleven, kunnen we wel aannemen dat het ze beviel.

Gastvrij en tolerant

Daarna kwamen er nog Catalanen en piraten. Door de eeuwen heen hebben dus heel wat volken en culturen hun sporen achtergelaten op Ibiza. Dat is nu nog steeds zo en de locals zijn eraan gewend. Misschien is het wel daarom dat ze zo gastvrij en tolerant zijn.

Ibiza bezienswaardighedenDalt Vila in Ibiza stad
Hippiemarkt Las DaliasHippiemarkt Las Dalias

Bezienswaardigheden Ibiza

1. Dalt Vila

Dalt Vila is de oude stad van Ibiza. Ze bestaat uit een boven- en een benedenstad. Met name de bovenstad, die sinds 1999 een mooi plekje op de Unesco-werelderfgoedlijst heeft, is een bezoek waard. Die is gelegen op de top van een heuvel en vanaf daar heb je een even goed als prachtig uitzicht op de omgeving. Op het hoogste punt van de Dalt Vila staat de Catedral de Santa María de las Nieves, waar je mooie priestergewaden, schilderijen en diverse kerkschatten vindt.

2. Es Pou des Lleo

Houd je van idyllische plekjes? Ga dan naar Es Pou des Lleo. Dit is een dromerige baai in het noordoosten van Ibiza, die wordt gemarkeerd door kleine bootjes en hutten. Het heldere, diepblauwe water is te mooi om te kunnen omschrijven. Ook voor snorkelaars is de ‘Leeuwenbron’ een paradijs. En na gedane inspanning is het goed relaxen in een van de vele leuke restaurantjes.

3. Cala Benniras

Cala Benniras, in het noorden, behoort zonder twijfel tot één van de mooiste plekjes van het eiland. Het is een heerlijk strand van driehonderd meter lang en het water is zo helder als een kristalmeer. Grote kans dat je op het strand gezellige hippies tegen het gebronsde lijf loopt. Rond het tijdstip waarop de zon gaat slapen, halen ze hun trommels tevoorschijn en gaan ze jammen. Een indrukwekkend tafereel!

4. Formentera

Vind je het iets te druk op Ibiza? Stap dan op de boot en zak af naar Formentera, dat maar zeven kilometer zuidelijker ligt. Formentera is het kleinste eiland van de Balearen. Het kenmerkt zich door afgeschermde stranden, groene landerijen en dorpjes met witgekalkte huizen. Die dragen bij aan een gevoel van rust, vrede en sereniteit. Formentera is het walhalla voor de rustzoeker.

5. Hippiemarkt Las Dalias

Ibiza kent veel verschillende hippiemarkten. De leukste is Las Dalias. Je kunt daar heerlijk langs de tweehonderd kraampjes struinen en de marktkoopman vriendelijk vragen of er een special price in het vat zit. Het aanbod is groot: sieraden, exotische muziekinstrumenten, kleurrijke tassen, beeldjes, hangmatten en veel meer. In de omgeving vind je meer dan genoeg leuke barretjes waar het goed afkoelen is.

Ibiza strandDe mooie en hipppe stranden van Ibiza
IbizaHet gastvrije eiland Ibiza

Leuke activiteiten op Ibiza

Hotels in Ibiza

1. Paradiso Ibiza Art Hotel

Dit totaal vernieuwde hotel lijkt rechtstreeks uit een videoclip van Katy Perry te komen. Het ligt op wandelafstand van de stranden en ook vlak bij de hippe winkelstraat Carrer des Caló. Droom jij van bling bling, is roze je lievelingskleur en zit er altijd een opblaasbare flamingo in je koffer? Dan moet je bij dit adults only-hotel zijn. Tip: in het laagseizoen is het heerlijk rustig in dit hotel, het voelt dan bijna alsof het jouw eigen vakantiehuis op Ibiza is.

2. Na Xamena

Hotel Na Xamena is een begrip op Ibiza. Toegegeven: het is niet het goedkoopste hotel, maar als je voor de laagste prijs op vakantie wilt, moet je je sowieso afvragen of je op Ibiza moet zijn. In Na Xamena heb je een verbluffend uitzicht op zee. Is dat niet rustgevend genoeg, dan kun je ook heerlijk ontstressen in de spa. En voor de actieveling heeft het hotel een fitnessruimte, tennisbaan en drie zwembaden. Het moet raar lopen wil je hier geen fijne tijd hebben!

3. Casa Victoria

Alleen de magnifieke, zeer Instagramwaardige zonsondergangen die je vanaf je terras kunt zien, zijn al reden genoeg om een verblijf in Casa Victoria te boeken. Het hotel ligt op een heuvel in San Jose en dat betekent dat je mijlenver van je af kunt kijken. Casa Victoria heeft veel licht en houttinten. Ook is er een prima binnenzwembad.

Waar ligt Ibiza?

Ibiza is een Spaans eiland dat ten oosten van het mooie land ligt, ongeveer ter hoogte van Valencia. Het eiland heeft een plekje in de Middellandse Zee, tussen de eilandengroep die de Balearen genoemd wordt.

Het weer op Ibiza

Net als de rest van Spanje kent Ibiza een mediterraan klimaat. Dat betekent: warme zomers en zachte winters.

In de zomer regent het zelden op Ibiza. En ook in de winter heb je je paraplu bijna nooit nodig. Een parasol, daarentegen, is ’s zomers geen overbodige luxe: de zon schijnt dan wel dertien uur per dag. Goed voor je vitamine D-voorraad!

In de warmste maanden loopt de temperatuur soms op tot ver boven de dertig graden. Toch waait er meestal wel een verkoelend briesje, waardoor het er een stuk beter vol te houden is dan op een tropische dag in Nederland. En zelfs de koukleum kan heerlijk zwemmen in het zeewater. De temperatuur daarvan is meestal rond de 25 graden.

Meer info over Ibiza

Wil je meer weten over Ibiza, of zoals de locals zeggen, Eivissa? Neem even een kijkje op de toerismesite van het eiland.