Spanje / Granada / Alhambra

Alhambra in Granada

Tips & Tickets voor het Alhambra paleis in Granada

Alhambra Granada

Alhambra, paleis in Granada Spanje bezoeken en tickets: Alle tips over het fort met de Generalife tuinen: Openingstijden, tickets kopen, kaarten van dit Moorse Alhambrapaleis in Granada in Andalusië.

Alhambra Granada Spanje & Tickets

Alhambra Granada bezoeken: Tips & Tickets

Bereikbaarheid

U kunt het Alhambra paleis bereiken via een wandeling bergop van 20 minuten (zie onderaan pagina), de taxi / auto (parkeren zie onder bij kaart), de bus C3: Alhambra - Plaza Isabel La Católica of vanuit het centrum voor ongeveer 6 euro met de taxi. Adres: Calle Real de la Alhambra

Alhambra tickets kopen?

 • Standaard tickets dagbezoek variëren van € 18 tot € 49 (Goedkope tickets moet u maanden vooraf reserveren of geven soms alleen toegang tot de tuinen. Het prachtige Nasridenpaleis heeft een beperkte capaciteit van 300 bezoekers per uur).

Belangrijk: Het Alhambra is vaak al weken vooraf uitverkocht en dus is het noodzakelijk uw tickets vooraf te kopen (sinds januari 2018 is het niet meer mogelijk tickets bij het paleis zelf te kopen!) Wilt u het paleis gegarandeerd bezoeken, zult u online tickets moeten kopen. Hierbij kunt u kiezen uit de volgende betrouwbare opties inclusief Nasridenpaleis:

Alles uitverkocht?

 • Geen tickets meer beschikbaar? Kijk ook eens naar de data van tours met een gids: optie 1, optie 2, optie 3, optie 4, (Let wel op of u tickets boekt inclusief het Nasridenpaleis!)
 • U kunt ook speciale ochtend tickets kopen; let wel op, deze hebben geen toegang tot het Nasridenpaleis, maar zijn waarschijnlijk de enige nog beschikbare tickets.

Openingstijden paleis

 • 15 oktober - 31 maart: Dagelijks 8:30 - 18:00 uur Avondbezoek vrijdag en zaterdag 20:00 - 21:30 uur
 • 1 april - 14 oktober: Dagelijks 8:30 - 20:00 uur Avondbezoek dinsdag t/m zaterdag 22:00 - 23:30 uur
 • Gesloten op 25 december en 1 januari

Geschiedenis Alhambra paleis & Generalife

Het Alhambra is een middeleeuws fort en paleis in Granada en een van de hoogtepunten van Spanje. Het paleizen complex van het Alhambra stamt uit de periode van de Moorse overheersers (Nashrid sultans) en betekent qasr alhamrā in het Arabisch, oftewel het Rode Paleis. De rode kleur is afkomstig van de rode klein waar de stenen mee vermengd zijn en in het avondlicht het complex een fraaie donkerrode kleur geven. Het fort (Alcazaba) bevindt zich strategisch op een heuvel en is vanuit een groot gedeelte van het centrum van Granada te zien. Binnen de muren van het fort tref je schitterende Arabische Nasriden-paleizen, de prachtige tuinen van zomerpaleis Generalife, imposante Christelijke kerken en middeleeuwse torens.

bezoeken tips Granada AlhambraPatio de los Arrayanes
kaarten kopen paleis AndalusiëMirador de Daraxa

Een Moors paleis in Andalusië

Deze "stad in een stad" werd in de 13e eeuw gebouwd door de Moren op de Sabikaheuvel van Granada. Nadat in 1492 het katholieke koningspaar de stad Granada veroverde op de Moren werd ook dit paleis in bezit genomen. In 1526 gaf hun kleinzoon Karel V de opdracht van de bouw van een paleis in renaissance stijl midden in het Alhambra. Bijzonder aan het Alhambra zijn de vele mooie Moorse versieringen en decoraties uit de periode van Yusuf I en tegenwoordig is het paleis dan ook mooi gerestaureerd: Marmeren zuilen en vloeren, plafonds van fijn houtwerk, muren met indrukwekkende kaligrafieën en booggewelven met geometrische figuren. In de tuinen van het Alhambra staat verder de Parador van Granada. Dit is het vroegere klooster van Sint-Franciscus waar oorspronkelijk de katholieke koningen werden begraven. Tegenwoordig het hotel in Granada met de beste lokatie.

Alhambra bezoeken & tickets

Het Alhambra is het hoogtepunt van Granada en mag absoluut niet ontbreken tijdens uw stedentrip Granada. U kunt zich in het paleis met alle omliggende tuinen gerust een hele dag vermaken. Om zeker te zijn van tickets is het noodzakelijk uw tickets tijdig online te kopen! Elk half uur mogen per tijdslot slechts 300 personen het Alhambra-Nasriden paleis bezoeken en tickets ter plaatse kopen is onmogelijk; het Alhambra is vaak al weken vooraf uitverkocht. Neem geen enkel risico en koop uw tickets tijdig om dit hoogtepunt van Spanje niet te missen!

paleis Granada bezoekenUitzicht op het Alhambrafort vanaf de wijk El Albaicin
Tickets Alhambra Granada bezoekenPatio de los Leones

Bezienswaardigheden van het Alhambra

Het Nasriden paleis is het oorspronkelijk Moorse paleis van de Nasrid Sultans die gedurende de 13e en 14e eeuw het paleis bewoonden. Voor dit paleisgedeelte waar Alhambra tickets noodzakelijk. Let op dat u hier tickets voor koopt inclusief het Nasridenpaleis (bij veel goedkope aanbieders koopt u alleen tickets voor de tuinen!) Met dit ticket heeft u toegang tot de volgende gebouwen:

 • Het Mexuar: Het oudste gedeelte waar de sultan van Granada zijn ondergeschikten ontving. In deze audiëntiezaal werd over zakelijke en gerechtelijke aangelegenheden beslist.
 • Palacio de Comares: Dit is het paleis van de sultan welke gebouwd is rond de Patio de los Arrayanes. Het waterreservoir in het midden heeft een prachtige spiegelende werking. In dit paleis treft u enkele zalen zoals de ambassadeurszaal, de Sala de Barca en de Torre de Comares met 9 slaapkamers.
 • Palacio de los Leones: Dit Leeuwenhof paleis uit 1377 heeft een patio met in het midden een indrukwekkende marmeren fontein, welke door 12 waterspugende leeuwen gedragen wordt en welke door de 124 zuilen van het paleis omgeven wordt. Het Leeuwenhof moet een weerspiegeling zijn van het paradijs: de 124 witte marmeren zuilen symboliseren palmbomen, de twaalf leeuwen symboliseren de t12 tekens van de dierenriem en de vier waterkanalen in de fontein stellen de vier rivieren van het paradijs voor. Rond de patio ligt o.a. de slaapkamer van de sultan en zijn echtgenotes en de Sala de los Reyes voor grote familiefeesten.
 • Mirador de Daraxa: Het verblijf van de harem van de sultan.
 • Los baños, de imposante baden van het paleis die een belangrijk onderdeel waren in de islamitische traditie.

Overige hoogtepunten Alhambra

Daarnaast treft u rond het Nasriden paleis de volgende bezienswaardigheden aan:

 • Het Palacio Carlos V: Dit enorme vierkante paleis in Renaissance stijl werd in opdracht van Karel V gebouwd in 1527 en ligt middenin het Alhambra. Dit paleis van Karel V werd dus gebouw na de herovering op de Moren en opvallend is de grote cirkelvormige binnenplaats met twee zuilengalerijen. Architect was Pedro Machuca, een leerling van Michelangelo. In het paleis zijn twee musea gevestigd over het Alhambra en over Hispano-Moorse kunst (Museo de Bellas Artes).
 • Generalife: De beeldschone tuinen en het naastgelegen zomerpaleis, waar de sultans tot rust kwamen tussen fonteinen, vijvers en groene terrastuinen in het Generalife zomerpaleis. De vele geuren van de kruiden en moestuin maken het paradijslijke plaatje in de Generalife tuinen compleet.
 • Alcazar fort: De militaire vesting en fort uit de 11e eeuw; dubbele vestigingsmuren en machtige torens moesten de stad beschermen. Dit fort vormde de eerste basis om later een onneembare vesting te worden van de Moorse koningen. Vanaf de Torre de la Vela heeft u een schitterend uitzicht over Granada, Sacromonte en de Albaicin wijk.
Granada paleis SpanjePatio Paleis van Karel V in het Alhambra
GeneralifeGeneralife tuinen van het zomerpaleis
Alcazar Granada bezoeken ticketsHet Alcazar, oftewel het fort van de binnenkant

Hoe kom ik bij het Alhambra in Granada?

Het Alhambra ligt op ruim twintig minuten lopen van het centrum van Granada (o.a. Plaza Nueva en de kathedraal). Vanaf het centrum is het bijna anderhalve kilometer heuvelop lopen naar het paleis. U kunt de heuvel via twee zijdes beklimmen, namelijk via de Cuesta de Gomérez of wanneer u in de buurt van de Albaicin-wijk bent via de Paseo de los Tristes.

Parkeren bij het Alhambra?

Parkeren vlakbij de ingang is mogelijk, maar wel prijzig. Aan de Camino Viejo del Cementerio is een grote parkeerplaats (te bereiken via de Ronda Sur). Parkeerkosten kunnen in hoogseizoen oplopen tot 3 euro per uur. Vanaf de parkeerplaats loopt u in ongeveer een kwartier ook naar de binnenstad. Voordeliger is als u een AlhambraCard inclusief parkeerplaats koopt.

Franse website Alhambra, Duitse website Alhambra en Engelse site Alhambra

FAQ Alhambra bezoeken

Moet je tickets kopen voor het Alhambra?

Absoluut! Het Alhambra is in het hoogseizoen al zes weken vooraf uitverkocht. Het is daarom echt aan te raden tijdig tickets te reserveren zodat u tijdens uw vakantie het Alhambra kunt bezoeken.

Waar moet ik op letten bij het kopen van tickets?

Doordat het Alhambra al weken vooraf is uitverkocht is er op internet een groot aanbod van tickets en tours. Let op! Niet al dit aanbod is inclusief een bezoek aan het Nasridenpaleis. Dit is het mooiste deel van het Alhambra, welke u eigenlijk niet wilt missen. Check dus altijd goed of uw ticket of tour inclusief het Nasridenpaleis is.

Mag je afwijken van het geboekte tijdslot?

Nee, het is belangrijk dat u arriveert binnen uw geboekte tijdslot. Wanneer u uw tijdslot mist zal het Alhambra u vrijwel zeker niet meer binnen laten.

Het Alhambra is uitverkocht. Wat nu?

U heeft een paar opties. Ga 's ochtends heel vroeg naar de kassa waar mogelijk nog geannuleerde kaarten worden aangeboden. De kans hierop zal beperkt zijn. De meest kans heeft u via georganiseerde tours welke meer beschikbaarheid hebben op kortere termijn.

al hambra granada spanje
Onze lezers beoordelen
4.8 (96.21%) 1382 reviews
14 juni 2020 Silvia: "De beste online reisgids met leuke tips over de bezienswaardigheden in Spaanse steden."